En hård dag, spetsad med EU:s datalagringsdirektiv

Efter 7 sorger och 8 bedrövelser gav riksdagen i eftermiddags klartecken till den svenska implementeringen av EU-direktivet om datalagring av trafikuppgifter. Med bred majoritet – 233 jaröster, däribland min, mot 41 nej – blir därmed svenska teleoperatörer tvungna att lagra medborgarnas teledatatrafikuppgifter i sex månader, för något så diffust som ”brottsbekämpande ändamål”.

Hur kunde jag trycka på den gröna knappen?

Var jag slutkörd i skallen efter seminariet i arla morgonstund (bilden) om hur vi tar vara på Sveriges nya ”naturtillgång” kunskap? (En ”naturtillgång” som jag skarpt tvivlar på att vi över huvud taget besitter då var tredje gymnasist lämnar åk 3 utan slutbetyg).

Eller var jag fullständigt utmattad efter heldagsseminariet i Förstakammarsalen där Skatteutskottet tillsammans med ledande skatteexpertis dagen lång har fördjupat sig i Skatteforskning, skattepolitik och sysselsättning?

Nog för att jag fortfarande känner mig sliten efter Skatteutskottets Kanadaresa med efterföljande jobbvecka som för min del avrundades i helgen med partiets stormöte i Örebro, följt av måndagskvällens nedslag i verkligheten hos juristföreningen i Kalmar, plus dagens frukostseminarium … ja, resten vet ni.

Men tröttheten spelar ingen roll. Också i eftermiddags röstade jag – helt klar i skallen – ja till EU-direktivet. Varför har jag utvecklat här, och ännu bättre här. Förklaringarna tål att gå i repris.

Bara en reflektion till, nu när alla kort slutligt lagts på bordet: Efter uppbådande av diverse brösttoner röstade Miljöpartiet nej. Det var inte fråga om enskilda ledamöter som fronderade av ren samvetsnöd (som i Centerpartiet) utan MP:s partilinje var att Sverige ska vägra att rätta sig efter EU:s lagstiftning. Detta kallar jag – inte nödvändigtvis populism – men väl förakt för folkviljan och demokratins spelregler. Svenska folket har röstat in Sverige i EU med allt vad det innebär av ansvarstagande för gemensamt beslutade regler.

Hur en borgerlig alliansregering alls kan fundera på att samarbeta med ett sådant parti ter sig alltmer gåtfullt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.