Får Domus i Oskarshamn fortfarande heta Domus?

Borde ägna återstoden av kvällen åt inläsning inför seminariet i morgon bitti. Tjänsteföretagarnas branschorgan Almega bjuder in till frukostdebatt klockan 08.00 på temat Våra svenska naturtillgångar – skogen, malmen och kunskapen.

Jo, skogen och malmen fick även mig att tveka men så ramlade polletten ner, det är kunskapen som är ämnet för morgondagen, och hur kan vi stimulera den? Gissar att jag är inkallad att agera måltavla för kritiken mot att regeringen inte avskaffar värnskatten, som man gick till val på att göra för att stimulera just kunskapen och bättre kunna ta till vara kompetensen i landet. Och slopandet av värnskatten är som bekant inget som finansministern prioriterar i dag. Om jag håller med Anders Borg? Det avslöjas i morgon på seminariet, välkomna!

Får Domus i Oskarshamn fortfarande heta Domus? Den tykna frågan ställdes i lokalradio Kalmar P4 samma sekund som jag i går eftermiddag slog mig ner i taxin utanför flygplatsen för transport till hotellet, för att någon timme senare avhandla rättssäkerhetsfrågor (jo, nämndemannasystemet ”berördes” en timme eller så) hos Kalmar läns Juristförening.

Nej, min barndoms Domus, i korsningen Kaggensgatan/Storgatan (platsen också kallad ”Domushörnan”) heter inte längre Domus. Men den tidstypiska betongbunkern står kvar som ett monument över en svunnen tid då jag som 14-åring drygade ut veckopengen (15 kronor) genom att på helger och skollov ta bussen från förorten för att plocka brickor på Domusrestaurangen i stan.

På det slitgörat tjänade jag hela 17 kronor i timmen. Jag var inte så lite mallig när dagen infann sig och jag hade råd att kaxigt säga upp min veckopeng, köpa nya vinterstövlar och en egen STEREO!

Detta sagt apropå om inget annat så dagens debatt i kammaren om unga människors högst berättigade längtan efter en framtid. Dit hör att få tjäna egen kosing!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.