Historiska vingslag i Domarnämnden, bland annat

Hela dagen har jag gått på smärtstillande Voltaren och inflammationsdämpande salva. Gått och gått, förresten. På grund av en varm och megasvullen vrist har jag mest linkat fram. Det blev alltså inget lopp för mig i kväll. Så deprimerande med tanke på hur snabbt jag sprang i måndags.

Men det duger inte att hänga läpp. I dag har jag som allmänhetens ombud i Domarnämnden in på bara skinnet upplevt de historiska vingslagen att för första gången i svensk rättshistoria få vara med och diskutera – och besluta – vilka kandidater som regeringen bör utse till lagmän, president i Hovrätt och justitieråd i Högsta domstolen. Nej, nej, inget är offentligt än, ni får ge er till tåls ett tag till.

Det är ganska stort, känns det som, att som lagstiftare få vara med och sätta punkt för det förlegade och numera avskaffade kallelseförfarandet som i praktiken innebar att regeringen genom justitieministern ringde runt och frågade om lagom lydiga domstolsjurister kunde tänka sig att komma i fråga för att bli befordrade till högstatusjobben i Domstolssverige.

Sedan årsskiftet är det – tack och lov – andra regler som gäller.

På tal om frisk luft. I Sveriges riksdag finns det en som till skillnad från mig nyligen vågade vara helt outspoken om så i en helt annan angelägen fråga.

Vad vill jag säga med det? Jo, att jag tror – och hoppas – att sexköp sker ändå, inte bara i Tyskland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.