Vad göra åt förbjudna barn som redan finns?

När riksdagskollegan Barbro Westerholm och jag strax före jul började skissa på att ordna ett kunskapsseminarium om det laddade ämnet surrogatmoderskap var vi helt överens om att fokus inte skulle ligga på att avkräva folk besked om de är för eller mot värdmoderskap, som en del föredrar att kalla arrangemanget. Vår ambition var snarare att använda seminariet till att krama ut så mycket kunskap som det bara gick åt oss själva, inbjudna gäster och publiken.

Förra onsdagen gick det hela av stapeln och med facit i hand är vi mycket nöjda! Seminariet var välbesökt av en härlig mix politiker, tjänstemän och externa gäster. Drygt 45 aktivt lyssnande personer i en och samma lokal i riksdagshuset tillhör rakt inte vanligheten då konkurrensen om ledamöternas tid är mördande hård. Och folk droppade inte av efter halva tiden! Det har vi våra eminenta paneler att tacka för.

Till vänster är politikergänget parkerat. I tur och ordning: min partikompis Olof Lavesson, Centerns Anders W Jonsson, kristdemokraten Cathrine Påhlsson-Ahlgren samt folkpartiets Maria Lundqvist-Brömster.

De folkvaldas uppgift var för en gång skull inte att skriva varandra på näsan om vad de själva tycker, eller hur deras eget parti ställer sig i frågan. Tilläggas ska att allianspartierna inte är överens internt om hur man ser på saken att – i ett första steg – utreda surrogat- eller värdmoderskap.

Men som jag tydligt strök under när jag önskade auditoriet välkommet (jepp, det var min premiär som moderator i riksdagssammanhang och det gick över förväntan bra tyckte fler än jag) så anser både Barbro Westerholm och jag att det vore rimligt med en seriös utredning. Förutom att arrangemanget innebär flera komplicerade gränsdragningar av såväl medicinsk, juridisk som psykologisk natur, är det ofrånkomligen så att det i vårt land finns barn som har fötts av surrogat- eller värdmammor trots att svensk lag i princip inte tillåter det.

Och som så ofta när debattvågor går höga, vilket de gör när det gäller nya familjebildningar, är det sällan åsikter som saknas utan – kunskap.

Där har ni hela bakgrunden till det här initiativet. Så klicka nu lydigt på de blå länkarna, läs och fundera i lugn och ro över inläggen från expertpanelen (bilden ovan). Börjar med nummer ett från höger –  RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund. Därefter juristen Conny Öhman, barnpsykiatriker Ingemar Engström, Barbro Westerholm, här i egenskap av etikexpert samt gynekologen Kerstin Hagenfeldt. Längst ut på hörnet med uppgift att företräda verkligheten: Facundo Unia, förälder till ett ”surrogatbarn”.

Ta god tid på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.