Fredspristagaren och Ordningslagen

Nobels fredspristagare Narges Mohammadi sitter sedan åratal inlåst och isolerad i Irans ökända Evinfängelse för sitt arbete mot dödsstraff och för kvinnors rättigheter. Mohammadi är förvägrad att protestera mot mullornas förtryck. Maken, som inte har träffat sin fängslade hustru på över tio år, liknar henne vid en ”ostoppbar kraft”.

Vad kan vara mer angeläget för den demokratiska världens systrar och bröder än att driva Narges Mohammadis kamp vidare? Naturligtvis ska fredspristagarens arbete för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Iran fortsätta även här i Sverige framför ögonen på den iranska regimens utsända.

Så var lugn, det blir ingen inskränkning av demonstrationsfriheten i den svenska ordningslagen, påstår jag helt frankt.

Men låt oss backa bandet. Svårt pressad av vårens och sommarens koranbränningar, som ledde till upplopp och störde den svenska Natoprocessen, tillsatte regeringen i höstas en utredning om ändringar i ordningslagen med (enligt mig) huvudsakligt syfte att blidka president Erdogan i Natofrågan. Något som antogs kunna ske genom att polisen får neka demonstrationstillstånd till koranbrännare med hänvisning till rikets säkerhet.

Låt mig citera ur direktiven: … I övrigt har det utrymme som regeringsformen ger att begränsa mötes- och demonstrationsfriheterna av hänsyn till Sveriges säkerhet inte använts vid utformningen av ordningslagens bestämmelser om tillståndsprövning /…/ Tvärtom syftar reglerna i regeringsformen till att alla grupper ska få framföra sina budskap under fredliga former. Att det förväntas förekomma budskap vid en demonstration som kan uppfattas som stötande eller olämpliga i förhållande till andra grupper innebär alltså inte att tillstånd till en demonstration kan nekas med hänsyn till ordningen och säkerheten vid sammankomsten. Innehållet i sådana budskap får i stället hanteras med stöd av annan reglering, t.ex. bestämmelsen om hets mot folkgrupp. De mänskliga fri- och rättigheter som slås fast i regeringsformen, inte minst yttrande- och demonstrationsfriheterna, utgör grundpelare i vår rättsstat och demokrati. Skyddet för dessa principer ska även fortsatt vara starkt och principerna ska värnas.
Slut citat.

Utredaren ska alltså värna grundpelarna som vår demokratiska rättsstat vilar på, samtidigt som han ska pröva hur samma grundpelare kan försvagas. Regeringen talar uppenbart med dubbla tungor, menar jag. Ett intryck som förstärktes vid justitieminister Strömmers pressträff.

För en gång skull ska vi dock vara tacksamma för att utredaren har fått en omöjlig uppgift på sitt bord. Det borgar för att det blir pannkaka av hela projektet. För hur skulle det annars bli om polisen, låt vara efter hörande av Säpo, kan vägra tillstånd till fredliga demonstrationer med åberopande av att det kan påverka rikets säkerhet (i form av terrorattentat, hot och infiltration från stater och organisationer som upplever sig kränkta)? Stopp för måndagsmöten på Norrmalmstorg mot Putin! Finito för sammankomster i solidaritet med den av Kina förtryckta uiguriska befolkningen! Och definitivt inga fler tillstånd till demonstrationer på Mynttorget mot kvinnoförtrycket i Iran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.