Justitieministerns språkbruk är på drängnivå

”Är hon inte riktigt klok”? Låt orden och frågan sjunka in. Vem säger något så grovt? Väl knappast en ansvarstagande politiker, allraminst ett statsråd om en svensk partiledare?

Men ordvalet är justitieminister Morgan Johanssons. Efter långfredagens våldskravaller kommenterade han Ebba Buschs fundering om varför polisen inte sköt skarpt för att (underförstått) bättre försvara sig och allmänhet mot huliganerna och upprorsmakarna:

– ”Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok?”

Jag är rätt säker på att Talmannen skulle ha ingripit mot Johanssons språkbruk om han yttrat sig så respektlöst i riksdagens talarstol. Där hålls fortfarande tonläget på en hyfsat artig nivå. Det gagnar det demokratiska samtalet mellan politiker och sätter ett märke för umgänget människor emellan i det svenska folkhemmet.

Så när justitieministern dundrar på om att en politisk motståndare inte är ”riktigt klok”, då har en så kallad röd linje passerats om ni frågar mig. Som statsråd i en regering som brukar varna för effekterna av hot och hat i sociala medier har Johansson gjort sig skyldig till ett klart övertramp. Syftet han vill uppnå är rimligen att få tyst på en för honom besvärande debatt om polisens förmåga att upprätthålla lag och ordning.

En annan sak är att Ebba Busch redan och med rätta har fått sina fiska varma efter utspelet om att polisen borde ha använt hårdare nypor. Vad polisens utvärdering av påskens polisinsatser kommer att landa i vet vi ännu inte. Men där och då var det bara polisen och dess befäl på plats som kunde avgöra hur insatsen skulle ske. Inte någon utomstående bedömare, inte ens om vederbörande är statsråd eller partiledare.

  2 comments for “Justitieministerns språkbruk är på drängnivå

  1. Bra kommentar! Men kritiken börinte stanna där. M J har en chef, statsministern. Och eftersom det inte är första gången som han uppträder mer som twitterkrigare än som statsråd, utan att bli tagen i örat av sin överordnade, så är ansvaret för hur han uppträdet och säger lika mycket Magdalena Anderssons.

  2. Du har så rätt i detta Maria! Det politiska språket blir alltmer rått och vulgärt. Det tar fokus från sakpolitiken och leder inte samhällsutvecklingen framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.