Klokast att ta Nooshi Dadgostar på allvar

Spelar hudfärg någon roll? Så heter en studiecirkel (med start 5/11) i höstkatalogen från ABF Stockholm. ”Efter denna kurs ska du som deltagare få med dig verktyg till att synliggöra maktordningar och reflektera normkritiskt utifrån hudfärg. Vilken position har du och hur kan du i din position vara en del av strukturer som upprätthåller maktordningar i vårt samhälle samt hur kan du bättre bemöta hudfärg. Med kursen ska du kunna känna dig stärkt med kunskaper inom olika begrepp och hur vithet opererar i samhället”. Det är den intersektionella analysmetoden som här beskrivs i all sin prydno. Gissar att jag som infödd vit smålänning skulle uppleva mig strukturellt diskriminerad om jag dök upp på kursen.

Läser TT:s intervju med vänsterns Nooshi Dadgostar, som i helgen väljs till Jonas Sjöstedts efterträdare. I intervjun pekar Dadgostar ut den intersektionella analysen som partiets skarpaste vapen mot förtryckande strukturer och dito normer.

Jag skulle kunna nöja mig med att skaka på huvudet och sucka att jaja – Dadgostar kör på i upptrampade vänsterspår: …”samma strukturer, samma normer” …”som upprepar sig såväl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige”. Fast då skulle jag inte ta Dadgostar på allvar, och hur märkligt det än kan låta tycks det vara precis vad Dadgostar vill uppnå. För enligt den intersektionella strukturanalysen är vita västeuropéer per definition rasister, sexister och homofober som i sin medvetna eller omedvetna maktfullkomlighet förtrycker alla dem som inte fötts som vita och privilegierade. Och inte vill väl Dadgostar att sådana svin till människor ska ta henne på allvar?

Låt oss backa till början av 2000-talet och Masoud Kamalis intåg i det statliga utredningsväsendet. Den förslagne professorn fick dåvarande integrationsminister Mona Sahlin att lägga ner den redan arbetande integrationspolitiska maktutredningen och ersätta den med en ny på temat strukturell diskriminering, under ledning av vem? Jo, just densamme Kamali som utgick från det intersektionella perspektivet och vars utredning landade i att lösningen på diskriminerande strukturer är – diskriminerande strukturer. Det blev pannkaka av alltihop och Kamalis förslag troddes allmänt bli förpassat till arkivhyllorna ”utan åtgärd”. Men så icke.

För nu visar Johan Lundberg i boken När postmodernismen kom till Sverige att lejonparten av Kamalis förslag har genomförts i det tysta. Den av honom omhuldade intersektionella analysen har slagit rot och blivit högsta mode till och med på områden som väl knappast Kamali själv vågat föreställa sig. Ett på samma gång komiskt och tragiskt exempel finns i Tillväxtverkets handbok Ett intersektionellt perspektiv på jämställd regional tillväxt från teori till praktik. En vägledning.

Det snömos som läsaren där kan ta del av trotsar all beskrivning. Man tvingas stå ut med ett oupphörligt idisslande om behovet av ett ”intersektionellt perspektiv i företagsfrämjandet”. Jag låter Johan Lundberg på sitt milt ironiska sätt stå för slutomdömet: ”Det finns naturligtvis anledning att fundera över om reproducerandet av bilden av Sverige som ett land genomsyrat av förtryckande strukturer och destruktiva maktrelationer med anor från kolonialtiden är det mest relevanta sättet att närma sig frågor om hur man ska få fart på regional tillväxt”.

Klokast alltså att lägga av med huvudskakandet och faktiskt ta vad Nooshi Dadgostar säger på allvar.

  3 comments for “Klokast att ta Nooshi Dadgostar på allvar

 1. Ja, tar dem på stort allvar. Tycker att de är lite skrämmande. Så tvärsäkra och utan tvekan. Det måste vara skönt att kunna vara så säker på sin sak. Att man sitter inne på svaren till ett bättre samhälle, mera jämställt, jämlikt och feministiskt.

  Att det ser ut som det gör beror inte på deras politik eller agerande utan bara på att deras politik inte applicerats fullt ut eller felaktigt bedrivits. Välkommen du sköna, nya värld.

 2. Mycket bra inlägg. Läste en intervju häromdagen med Dadgostar där hon överraskande uttalar att V nu ska ta tillbaka folk från SD, varav de flesta kommit från S. Man ska bli ett arbetarparti igen….
  Vilket visar att hon lever på en helt annan planet…. hon har inte förstått någonting verkar det som…hur folk funkar och tänker……
  Eller också har hon tänkt slänga detta med intersektionalism och identitetspolitik på sophögen vilket ju motsägs av det du redovisar Maria…….

  • Hej Göran,
   Tack för berömmet och inte minst för att du tar dig tiden att skriva ner det! Vart vänsterpartiet tar vägen med Nooshi Dadgostar som ledare står skrivet i stjärnorna. Gissar att både du och jag har anledning att komma tillbaks i ämnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.