Så såg veckan ut – uppspelad baklänges

På gul notislapp listas vad som ska göras och överst denna lördagsafton står: Blogga!

Barrling, Sabina, Mogge, Uppsala juristklubb, KU-utfrågning. Så ser slutet av den gångna veckan ut – uppspelad baklänges.

I går debatt alltså med justitieminister Morgan Johansson om det svenska valsedelsystemet och valhemligheten, eller snarare bristen på den. Jag avhandlade ämnet här på bloggen strax före jul med anledning av det då eventuellt förestående nyvalet. Nu slapp väljarna att ånyo uppsöka vallokalerna men problemet kvarstår, dvs den väljare som i vallokalen inte vill röja vad hen röstar på måste plocka åt sig valsedlar från samtliga partier innan hen i skydd av valbåset kan göra sig av med de överflödiga valsedlarna och stoppa den enda rätta i valkuvertet.

Ni förstår själva, detta är ingen tillfredsställande ordning i en demokrati och rättsstat. Därav min interpellation och debatt med justitieministern som till sist lovade att ”öppna upp” (ca 05.40 in i debatten) för en översyn av valsedelsystemet!

I fredags över en sen eftermiddagsfika i riksdagens mjuka soffor utanför tidningsrummet analyserade jag världsläget (nåja) med statsvetaren Katarina Barrling. Vad vi skvallrade om? Glöm det.

Lunchen några timmar tidigare med Sabina Dufberg har jag knappt smält ännu. Då syftar jag inte på Riksdagscaféets som vanligt fräscha sallader utan på Sabinas erbjudande om att i sommar hänga med på en träningsvecka i Torrevieja i Spanien (29/6-5/7) under Sabinas ledning. Det tål att tänkas på, och jo, har nog redan bestämt mig … tack SVT Debatt som tussade ihop oss ! (Sabina ca 29.48 in i programmet). Och skönt att för en gångs skull slippa Almedalsveckan.

Torsdagen var inte mindre fylld av utmaningar. Klockan 09.00 deltog jag som KU-ledamot i min första offentliga utfrågning. Spännande och lärorikt att studera hur mer erfarna KU-rävar formulerar sina frågor. Tack och lov dröjer det ytterligare en liten tid innan ”mina ärenden” är i hetluften. Till dess filar jag vidare på mina frågor så att de tids nog blir riktigt vassa.

uppsalaTorsdag kväll på plats i lärdomsstaden. Inbjuden av Uppsala Juristklubb lade jag på Värmlands nation ut texten över ämnet Skärningspunkten mellan juridik och politik. 

Decemberöverenskommelsen kunde så klart inte bara hoppas över. Jag redogjorde sålunda för min syn på det tvärpolitiska projektet att Sverige ska kunna regeras också med en minoritetsregering framöver, och inskärpte att ett nyval i mars med all sannolikhet inte hade förändrat det parlamentariska läget. Men jag tog också upp den allt mer utbredda kritiken mot överenskommelsen och som i sanning kräver ett stort mått av pedagogisk skicklighet för att bemöta. Och förklarade att Alliansen under tiden opponerar som tusan, bland annat medelst typ 70 tillkännagivanden!

Sedan pratade jag länge och väl om KU-arbetet även om det mesta som händer där just nu inte är offentligt. Inga frågor där heller.

Mer luft i luckan blev det när jag kom in på nämndemannasystemet. Eftersom det satt fullt med domare och advokater i salen uppkom här en viss diskussion. Dock inga grundskott mot min uppfattning. (Riksdagsdebatten här – skrålla ner till anförande av Maria Abrahamsson).

Och nu helg.

  1 comment for “Så såg veckan ut – uppspelad baklänges

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.