Jodå, i KU diskuteras valsedlar och eventuellt extra val

Konstitutionsutskottet gästades i förmiddags av Valmyndigheten. Detta så klart med anledning av det eventuellt förestående extra valet den 22 mars. Som ledamot vet jag att man inte ska skvallra offentligt om vad som sägs på utskottsmöten. Men om det bara gäller den egna insatsen kan man berätta lite mer. Så det gör jag, ”triggad” av Peter Santesson. I ett inslag tar han upp valhemligheten – eller snarare bristen på densamma. Dessutom lovade jag i går twitterföljare att fråga Valmyndigheten om saken, samt återkoppla vad myndigheten sa vid dagens KU.

Vid sammanträdesbordet begärde jag alltså ordet, fick det, och påminde Valmyndigheten om kritiken som riktas mot Sverige för att vi inte tillräckligt respekterar principen om hemliga val. Det vill säga omständigheten att väljare är tvungna att välja sin valsedel inför öppen ridå (såvida man inte har varit förutseende nog att ha med sig valsedeln hemifrån). Senast i höstas var det ett antal statsvetare som kritiserade vår ordning på DN Debatt. Så min fråga i förmiddags till Valmyndigheten gällde alltså om man hade funderat på detta och i så fall – hade man några tankar om hur systemet kan förbättras? Krävs det regeländringar eller räcker det t ex med att myndigheten skriver nya anvisningar?

Jo, Valmyndigheten var mycket medveten om kritiken mot det svenska valsedelsystemet, men förklarade att man är bunden av regelverket som säger att valsedlar ska tillhandahållas i närheten av ”skärmarna” i vallokalen. Valhemligheten anses inte vara röjd, eftersom väljarna kan plocka med sig samtliga partiers valsedlar in i valbåset. Gör man så, avslöjar man inte vad man röstar på.

Nej, låt gå för det, men nog är det något sjukt med ett system som tvingar väljarna att i kretis och pletis närvaro plocka på sig alla möjliga mer eller mindre obskyra partiers valsedlar. För att inte tala om kapital- och miljöförstöringen det innebär att, som vid senaste valet, trycka upp långt över 600 miljoner valsedlar, varav bara någon futtig procent kommer till användning.

Hur blev det så här, tänkte jag, men sa inget. Men det gjordes alltså klart för mig att vad som behövs är en översyn av hela valsedelsystemet.

Tack, då vet jag. Om jag tänker skriva en motion i ämnet? Lita på det.

  1 comment for “Jodå, i KU diskuteras valsedlar och eventuellt extra val

  1. Hej
    Jobbar som valarbetare vart fjärde år och har också länge stört mig på det här.

    Problemet vore löst om det kom anvisningar om att man bara ska släppa fram en i taget til bordet där valsedlarna tas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.