Omsorgen viktigast, själv har hon ont i magen

Har ingen statistik att luta mig mot, saknar varje uns av vetenskapliga belägg. Men Petra antyder att alla gamlingar gör aktiva vårdval, och det hej vilt med hjälp av sina surfplattor. Och fler vårdval blir det, säger Petra och syftar på jätteproppen Orvar som enligt henne aldrig i livet kommer finna sig i att inte själv få välja vilken äldreomsorg man vill ha.

Det var alltså i går som jag besöka det privata äldreomsorgsföretaget Petras Hemtjänst AB  här på Söder. Ett förtaget som Petra efter många anställningsår i kommunens äldreomsorg startade när vårdvalssystemet infördes 2008.

Petras Hemtjänst ger jobb år 80 anställda som omsorgsjobbar hos äldre och personer med funktionsnedsättningar. ”Upptagningsområdena” är Södermalm/Liljeholmen/Hägersten. Den lokala närheten mellan kunder och vårdare är central. (Jo, Petra föredrar att säga kunder, eftersom sådana är i sin absolut fulla rätt att ställa krav!) Tidsmässigt och logistiskt fungerar det inte om personal och kontor t ex  finns på Kungsholmen men omsorgskunderna i Farsta, förklarar Petra, och jag nickar, ser bilköerna framför mig.

Vi pratar om vårdvalsystemet som alliansen införde och som S/MP-regeringen därefter har försökt riva upp. Vilket gudskelov stupade på Lagrådets kritik som var så förödande att regeringen Löfven tvingades backa och dra tillbaka ”återställaren”. (Ärendet är för närvarande föremål för KU:s granskning, anmälningar här och här.)

Anledningen till att jag besökte Petra var att hon haffade mig en morgon när jag var på väg till kontoret på riksdagen. Precis som många andra företagare i välfärdsbranscher var – och är – hon orolig över vad som kommer att hända framöver.

Visst, kunderna som väljer Petras omsorg lotsas till hennes företag via kommunens biståndshandläggare och skattebetalarna pröjsar. Men Petra begriper inte hur ”politikerna” kan tycka att det är fel med en vinstmarginal som i hennes fall stannar på blygsamma 2,78 procent av omsättningen. Hon började arbeta på servicehus för äldre i kommunens regi 1988 och frågar retoriskt om jag förstår varför äldre är lyckligare och gladare nu när de själva får välja vård?

Timmen har gått, jag tackar för mig och lämnar en urklippt artikel på soffbordet. Ber henne mejla synpunkter – om hon har tid.

 

  2 comments for “Omsorgen viktigast, själv har hon ont i magen

  1. Ja vi som har små vårdföretag har ont i magen. Osäkerheten gör att bankerna säger upp våra lån. Jag har fått skänka bort mitt en framgångsrika vårdföretag, likviditetsproblemen för tunga utan bankstöd, det andra hemtjänstföretaget i konkurs efter att kommunen håller fast vid f låg timersättning. Medveten utsvältning av privata utförare – den politiska vindflöjeln vände. Inte ont i magen av oro längre, har inga vårdföretag kvar. Bara ledsen över att ha förlorat drygt två miljoner i satsade pengar lånade på huset. Kommer ta lång tid att betala igen utan de beräknade inkomster fr de nu avvecklade företagen. jag är inte ensam om denna dramatiska scenförändring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.