Har slutat säga ”vad var det jag sa” om nämndemännen

”Vad var det jag sa” var det länge sedan jag slutade säga. Men det hindrar mig inte från att upprepa och upprepa och upprepa – senast i motionen här, och i riksdagsdebatten här (jag ca 52.30 in i debatten). Ja, systemet med att politiska partier nominerar sina trotjänare och sympatisörer till domare i våra domstolar är fel, och bör avskaffas.

Att politiskt nominerade domare utgör ett problem borde absolut inte vara någon nyhet. Rapporterna om hur nämndemän gör bort sig duggar tätt. Alltför ofta måste rättegångar tas om för att en nämndeman pratat bredvid mun, inte förstått att han/hon varit jävig eller betett sig olämpligt på annat sätt. Varje gång sådant händer naggas allmänhetens förtroende för Domstolssverige i kanten. Detta är allvarligt. Än mer allvarligt är att oskyldiga döms och skyldiga går fria på grund av okunskap eller fördomar hos nämndemännen. Så även om utfallet av Expressens påbörjade granskning av nämndemannasystemet knappast kan ha överraskat någon samhällsintresserad person så är tidningens avslöjanden viktiga eftersom de än en gång sätter fingret på det olämpliga med nämndemän, särskilt när dessa i sig är olämpliga.

Vad jag vill ha i stället? För mig är det helt i sin ordning om juridiskt utbildade domare fullt ut får axla huvudansvaret för den dömande verksamheten i riket. Ja, precis som vi förväntar oss att all annan myndighetsutövning gentemot enskilda ska utövas av folk som behärskar regelverken. Det gör inte nämndemännen – och de ska enligt systemet inte heller göra det.

Nice.

  2 comments for “Har slutat säga ”vad var det jag sa” om nämndemännen

 1. Jag håller fullständigt med dig om att domstolsväsendet inte fungerar som den borde. Gärningsmän till grova brott slipper straff, men det är även så att mindre brott än mord ofta läggs ner och inte ens utreds, fastän de kan ge 2-6 års fängelse, dessutom kan vi medborgare drabbas hårt på ett direkt sätt när domstolarna inte gör sitt jobb utan väljer att strunta i lagen.

  Min far blev gammal och fick sämre minne, men förståndet var intakt. Efter att tingsrätten i Haparanda, och därefter Hovrätten i Umeå, förvägrat min far att bli av med en god man som far absolut inte ville ha och som bland annat hade gjort sig skyldig till två urkundsförfalskningar (fullständig fullmakt för far till banken och godmansansökan, vilka far inte hade skrivit under alternativt lurats att skriva under), stöld av bankkort, hemfridsbrott, aktivt verkat för att far inte skulle få den vård och omsorg som han hade rätt till ex. genom att ringa återbud två gånger till röntgen av hjärnan (som var ett led i demensutredningen) osv., förstod jag till fullo att vårt rättssystem inte fungerade. De tog ifrån min far all hans självbestämmanderätt och hans mänskliga rättigheter trots att det inte fanns något domstolsbeslut som fastslog att han inte längre var en juridisk person med rättigheter.

  Jag bor 125 mil från byn där min far bodde och jag kämpade för hans rättigheter. Hovrätten i Umeå begärde en fullmakt från far för att jag skulle kunna företräda honom. Telefonledes hjälpte jag far att skriva en sådan fullmakt, men Hovrätten valde att ignorera fullmakten fullständigt. Till slut gick far och jag ifrån det vi ville, att far skulle bli av med den gode mannen och få en från familjen utomstående god man och gjorde istället så som far hade velat från allra första början, att jag skulle ansöka om att bli god man och far menade, att när vi vände oss till ”högre myndigheter” så skulle det lösa sig. Far dog i den falska tron att ”högre myndigheter” skulle ge honom rätt.

  Jag har publicerat en liten del offentligt på FB, bl. a. en DVD-inspelning där far fyller i ansökan om att jag ska vara god man för honom samt min polisanmälan för alla brott som begicks mot far. Jag har också flera inspelningar från telefonsamtal, vilka jag har skickat till domstolarna. Men ingenting har hjälpt far.

  Med vänliga hälsningar
  Birgit Karkea

 2. Håller med dig om detta. Nu jagade Expressen tydligen endast SD men hade de använt sina källor för att beslå nämndemän, oavsett partitillhörighet, med olämpligt beteende på nätet så hade nog bilden varit många ggr värre. Iofs vet vi ju inte hur professionella jurister beter sig i anonymitet heller, men jag utgår från att de gör ett bättre jobb i domstolar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.