Till Oslo med agendan: Välfärden, sprututbyte, sexarbete och skolan

I eftermiddag packar jag väskan för att resa till Oslo. Har cirka 25 000 kronor kvar av de 50 000 vi riksdagsledamöter får resa för på skattebetalarnas bekostnad per mandatperiod. Jag har gjort av med hälften på studieresa till Jerusalem (Israel/Gaza-neverendingstory) och när jag i höstas reste runt ett par plågsamma dagar i Polen i förintelselägrens spår. Lärorikt och angeläget.

Och i kväll checkar jag alltså in på hotell i Oslo. Mitt program borde göra vem som helst nyfiken.

Måndag morgon börjar med besök hos Dag Ekelberg, näringspolitisk chef på NHO Service. Vinster i välfärden är ett lika aktuellt ämne i Norge som hos oss och därför också ett givet samtalsämne för mig.

Före lunch står besök hos PION på schemat. Att sexsäljande män och kvinnor organiserar sig för att bättre ta vara på sina rättigheter må vara tabu i Sverige men är verklighet i vårt grannland i väst. I fredags blev jag förresten kontaktad av stortingskollegan Heidi Nordby Lunde som hört att jag skulle besöka PION och undrade om hon fick göra mig sällskap. Självklart får hon göra det! Heidi och jag får dessutom tid för en gemensam lunch. Jag ser fram emot att få höra mer om norsk politik i allmänhet och stämningsläget i skattepolitiken i synnerhet.

Därefter väntar möte med Kristin Clemet hos Civita. Jag läser på tankesmedjans hemsida att den 18 mars bjuder man in till frukostmöte på temat: Trenger vi en ny prostitusjonspolitikk?

Fast det är alltså inte den frågan jag främst vill diskutera med Kristin Clemet utan den norska skolan, kvalitén och valfriheten. Men visst, tid finns också avsatt för samtal om sexarbetarnas villkor med Civitas Kristian Tonning Riise.

Innan jag måndag kväll sätter mig på planet mot Arlanda hinner jag med (hoppas jag) att på plats studera en sprututbytesverksamhet i centrala Oslo. Jag besökte nyligen Sprututbytesmottagningen i Stockholm –  medarbetarna där och hela verksamhet imponerade stort på mig. Nu ska det bli mycket intressant att jämföra med den norska varianten.

Hörs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.