Vad ska kvinnor med LO till?

Passar bra att en dag som denna uppmärksamma Ingegerd Troedesson, en centralfigur i mitt partis historia. Hon utsågs inte bara till Sveriges första kvinnliga talman, utan Ingegerd slog de flesta – för att inte säga alla – på fingrarna i grenen skattelagstiftning. Så ja, för mig kändes det närmast högtidligt att i onsdags kväll debattera SkU20 i kammaren samtidigt som Moderata Kvinnors Historia valde mig till sällskapets vice ordförande.

Den upphöjelsen förpliktar. Då tänker jag inte främst på att jag snabbt ska läsa in mig och behärska den moderata kvinnohistorien. (Men Ebon Andersson är en av mina favoriter, och henne återkommer jag till i särskild ordning). Som vice ordförande i ett kvinnosällskap ser jag det som en självklar uppmaning att bidra i jämställdhetsarbetet. I den svenska jämställdhetspolitiken är det enligt min mening framför allt två kvarvarande brister där jag som politiker kan göra mer. Den en bristen gäller våldet, och vad jag menar behövs har jag redan utvecklat bl a här och här.

Den andra bristen i svensk jämställdhetspolitik gäller den osakliga löneskillnaden mellan kvinnor och män, dvs de olikheter i lön som kvarstår när skillnader i utbildning, yrken, ålder och liknande är bortrensade. Nej, det finns inga 3,6 miljoner kronor i livslöneskillnad mellan kvinnor och män vilket upprepas till leda i debatten, men väl drygt 800 000 och det är illa nog. Ingen vet med säkerhet hur stor del av denna lägre lönediff mellan hen och hen som beror på lönediskriminering. Men i väntan på kunskap om den saken har jag lämnat ett konkret förslag som går ut på att kvinnor borde utbildas till att åtminstone bli lika bra löneförhandlare som män. Jo, jag kommer att ta praktiska initiativ här genom att bjuda in till löneförhandlarskola.

Och för detta tråkas jag nu av LO. Jag är inte förvånad. För varför skulle LO applådera att kvinnor blir vassare på att på egen hand löneförhandla sig till högre löner? Vad ska kvinnor då ha LO-fackens hela förhandlingsapparat till?

Finns det förresten något samband mellan att LO-kvinnor jobbar mer deltid, har lägre lön och stökigare livspussel och att LO-män är sämre på att ta ut mer jämlik del av föräldraförsäkringen?

Och i grannkanalen Twitter går hatet som vanligt på högvarv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.