Säg värdegrund och ingen kunde ha brytt sig mindre

Efter veckans DN-avslöjande om Skånepolisens registrering av tusentals romer följer tidningen upp med en granskning av polisens värdegrundsarbete. Betyg: Dyrt för skattebetalarna och – tja – meningslöst. Det var ingen överraskning för mig precis, som framgår härhär, här och här.

Det är sant. Talet om värdegrunder på längden och tvären, kors och tvärs genom samhällskroppen och Myndighetssverige, har inte imponerat på mig.  Ord, ord, ord, men förtvivlat lite innehåll. Men så i somras under politikerveckan i Visby stötte jag ihop med läraren och forskaren Anna-Karin Wyndhamn.

Wyndhamn gjorde reklam för sin avhandling, Tänk fritt, tänk rätt – En studie om värdeöverföring och kritiskt tänkande i gymnasieskolans undervisningsom hon därefter skickade till mig. Varmt tack för den!

Det finns mycket tankeväckande att kommentera i Wyndhamns undersökning. Själv har jag framför allt fastnat för vad som sägs utgöra ”ett gemensamt kännetecken” för när lärare och skolledningar drar igång värdegrundsdiskussionerna. Det sker – i samtliga undersökta fall – först när någon eller några elever i ord eller handling har brutit mot skolans värdesystem och regler. En lärare låter förstå att talet om värdegrundsarbetet förskönar vad det egentligen handlar om. I stället för att tydligt tala om vilka uppföranderegler som gäller i skolan, tassar lärarna runt och resonerar med eleverna om ”förhållningssätt”.

Gemensamt för värdegrundsarbete inom i vart fall skola och polis tycks alltså vara att det krävs ett tydligt brott mot den antagna, med läpparna erkända värdegrunden för att det interna värdegrundsarbetet ska ticka igång.

Tidigare i höst gjorde jag en studieresa till bl a Auschwitz-Birkenau, hemma igen skev jag om intryck och funderingar. En professor hörde av sig och påpekade i en kommentar att förföljelserna av judar under kriget var uteslutande tyskarnas ansvar, och mitt blogginlägg därför förolämpande mot polackerna. Jag kom att tänka på professorn under den skakande läsningen i SvD om en obeskrivligt ond händelse i det ockuperade Polen. De som begick dessa grymheter befann sig ljusår från idén om alla människors lika värde. Någon som skulle komma på tanken att applicera begreppet ”bristande värdegrund”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.