Kanonbra rikspolischefen, men skippa den där värdegrunden

Elaka tungor påstår att det inte var en tillfällighet att polisen i det internt hyperkänsliga fallet Göran Lindberg arbetade med en spaningsinsats som gick under kodnamnet ”Operation Värdegrund”. Varför?

Därför att begreppet värdegrund bedömdes väcka noll risk för att nyfikna poliskolleger skulle vilja smygläsa det superhemliga utredningsmaterialet.

Men bortsett från detta – så när som på skrivningen om att polisens värdegrundsarbete är en fortsatt förutsättning för allmänhetens förtroende för poliskåren, skriver jag under på allt som rikspolischef Bengt Svenson säger på DN Debatt.

Om Svenson innan publiceringen har fått tummen upp av högsta chefen har jag förstås ingen aning om, men man kan ju hoppas. För rikspolischefen och jag är helt överens om behovet av att slå ihop dagens 21 (revirstridande, min anmärkning) länspolismyndigheter till en samlad. Dessutom upplever jag det närmast som en upprättelse att Rikspolisstyrelsen nu ska inrätta en egen utvärderingsverksamhet för att bättre ta tillvara kunskaperna som finns om framgångsrikt polisarbete och sprida metoderna vidare till hela organisationen. En mjukare inlindad bredsida åt Brottsförebyggande rådet är svårt att tänka sig!

Men visst, man gör klokt i att avvakta regeringens Brå-utredande innan sista spiken i kistan kan slås i.

För mig som ansvarsfull politiker med mesta möjliga utpressning av medborgarnas skattekronor för ögon, får Rikspolisstyrelsen hemskt gärna också sprida vidare internt vilka dyrköpta erfarenheter av uselt polisarbete det finns. Inte heller skeva hjul behöver uppfinnas i repris.

Återstår så bara för mig att konstatera att denna söndag inte alls användes – som planerat – till att vrida och vända på välfärdsbegreppet. Ja, i pluggsyfte inför mitt gästspel (med Lotta Gröning och Jonas Hallberg) på välfärdskonferens i Kommunförbundet Skånes regi senare i veckan.

Jaja, nu inväntas kvällens höjdpunkt: Solsidan. Så lättroad är jag, du med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.