Hyperintressant att sossar försöker övertyga varandra om behovet av vinster

Vad som är ganska, eller rättare sagt hyperintressant att följa denna sommar är socialdemokraters försök att övertyga varandra och deras partiledning om det orimliga i att förbjuda vinst i välfärden. Kloka S-lokalpolitiker varnar för förbudssnacket här och min favoritsosse Widar Andersson skriver självständigt och klargörande i ämnet här.

Widar Andersson varnar sitt parti – läs Stefan Löfven – för att göra valet 2014 till ett vinstförbudsval. Jag är helt övertygad om att Löfven inser att Widar har helt rätt i detta. Frågan är bara om Löfven tycker sig sitta tillräckligt säkert i sadeln för att ge Andersson en mer central roll i partiets inre liv?

Om vi bortser från väderleken finns det också mycket annat att glädjas åt denna sommar. Till exempel att sprututbyte för injicerande narkomaner snart blir möjligt också i Stockholm. Det var minsann på tiden!

Även Försäkringskassan har i sommar överraskat med att anpassa sig till verkligheten! Jag tänker på kassans besked att sexsäljare faktiskt har rätt till sjukpenning. Magstarkt?

Nej, inte alls, det är helt i linje med gällande lagstiftning som ju tillåter försäljning av sextjänster och till och med stadgar att inkomsten är skattepliktig, låt vara att köp av samma tjänster är kriminaliserat. Hur man får ihop den ekvationen? Fråga justitiedepartementet!

Personligen har jag i sommar också glatts åt Oslo tingsrätts beslut att tv-sända rättegången mot Anders Behring Breivik (tv-sändningar som SVT trots rådande fotograferingsförbud i svenska rättssalar hakade på). Och till min stora tillfredsställelse blev det ingen mediecirkus. Det har invänts att offentligheten i den norska rättssalen gav Breivik en plattform från vilken han fick sprida sitt föraktliga budskap vidare ut över världen. Säkert fanns det en och annan som gillade, rent av inspirerades, av vad de hörde från denne tankeförvridne man, men insyn och öppenhet har sitt eget värde och dessutom är det en fåfäng tanke att samhället genom mörkläggning av rättegångar kan förhindra att ondskans ringar sprids på vattnet.

Själv är jag övertygad om att öppenhet är demokratiska samhällens klart överlägsna sätt att hantera kriser och ohyggliga ting, inklusive angrepp på demokratin som sådan, och därför menar jag att tv-sända rättegångar självklart borde vara möjliga även i Sverige. Något som jag har påpekat bland annat  här och här och här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.