Alla skiljaktiga utom Göran Lambertz?

Ni missade väl inte det här, undrade min partibroder och riksdagskollega Mats Johansson häromdagen och syftade på slutresultatet i Tryck- och yttrandefrihetsutredningen. Tidigare JK och numera justitierådet Göran Lambertz har alltså inte lyckats att övertyga sin utrednings politiskt valda ledamöter att nu i höst enas om att Tryckfrihetsförordningen (TF) och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) måste ersättas av en ny teknikoberoende yttrandefrihetsgrundlag.

Under Almedalsveckan, som onekligen börjar kännas avlägsen, deltog jag tillsammans med avgående radiochefen Mats Svegfors, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Yttrandefrihetskommitténs ordförande Göran Lambertz i ett seminarium om ”Medierna och privilegierna”.

Som jag har kommenterat här blev Lambertz snabbt tillställningens hackkyckling då han envist drev kravet på en ny grundlagsreglering som skulle ersätta den gamla beprövade Tryckfrihetsförordningen. Den nuvarande regleringen duger gott menade Svegfors och Mattsson, medan jag påpekade att det inom överskådlig tid är politiskt omöjligt att begränsa mediernas privilegier. Vilket inte är enbart positivt eftersom det innebär att skyddet mot mediala kränkningar av den personliga integriteten även fortsättningsvis kommer att vara svagt och inte leva upp till Europakonventionens krav om skydd för privatlivet.

Lambertz avslöjade på plats i Almedalen att han blir ensam om sin förändringslinje i Yttrandefrihetskommittén. Han framställde det som att politikerna inte har förmått ”lyssna” på hans överlägset goda argument. Nej, jag kunde inte låta bli att fråga om han menade att alla i kommittén var skiljaktiga utom ordförande Lambertz?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.