Stort tack MUF Stockholm för draghjälpen!

I helgen har MUF Stockholm haft distriktsstämma. Inget ont om MUF Norrbottens motsvarighet som jag hade äran att gästa förra helgen. Men hemma är ju ändå hemma. Stockholmsmuffarnas övning hade troligen gått även mig spårlöst förbi om det inte vore för motion nr 8 av Henrik Lundqvist, MUF Östermalm. Motionären skriver:

Rollen som nämndeman har i dag reducerats till att bli en inkörsport i politiken för unga människor (författaren till denna motion är inget undantag!) och en samlingsplats för pensionärer i behov av sysselsättning i form av ett politiskt uppdrag. Det må vara intressant och ge en känsla av att axla stort ansvar när man som lekman tar på sig rollen som nämndeman i dömande församlingar. Men vill man, vare sig man står som åtalad eller målsägande, ha sitt mål avgjort av personer som studerat juridik och har juridiken som sitt yrke, eller av lekmän som saknar juridisk kunskap? 

Själv nämndeman alltså, yrkar motionären att politiskt tillsatta nämndemän i tingsrätt och hovrätt ska avskaffas. Distriktsstämman bifaller rakt av och ger klartecken till att motionen skickas vidare till Moderaterna i Stockholms Stads förbundsstämma 2013.

Och gissa vem som nyligen accepterade att bli omvald som ombud till den stämman?! Kan redan höra mig plädera för motionen, med tillägget: nämndemannainstitutet är minst lika överspelat i förvaltningsrätterna och kammarrätterna. Nej, det kommer inte att bli en lätt debatt. Lusten att förlora ett politiskt uppdrag som lekmannadomare är lika obefintlig hos moderata nämndemän som hos socialdemokratiska. Och säg den partipamp som vill gå miste om möjligheten att smörja sina egna favoriter med ett eftertraktat nämndemannaskap? Så därför – ett stort tack för Henrik Lundqvists motion och MUF Stockholms distriktstämmobeslut att bifalla den!
Det var så sant. I Luleå förra helgen, efter mitt anförande, kom det fram en ung man och tackade mig för att jag driver frågan om att skrota nämndemannasystemet. Också han var nämndeman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.