Drillad av Skatteverket låter väl nymoderat?

Åter i staden efter ett par dagars Kalmarvistelse där den plenifria veckan slutade över förväntan. För oj vad många nya väljarkontakter jag har knutit ombord på Kustpilen (bilden), på kaféer och på gågatorna i den forna barndomsstaden.

Skrytvarning, men jag hann inte slå mig ner vid bardisken i stadens nya innovation – saluhallen i gamla Posten – förrän snubben uppflugen på barstolen bredvid började korsförhöra mig om … Håkan Juholt. Kommentarer överflödiga.

Studiebesöken i veckan på Skatteverkets kontor i Västervik och Kalmar har gett mig som ny ledamot av Skatteutskottet starka intryck.

En fullkomlig nyhet gällde till exempel pappersdeklarationer där skattskyldiga med sina namnunderskrifter godkänner påförda deklarationsuppgifter, och som sedan går i retur till skattekontoren. Visste ni – jag visste det alltså inte – att kontrollen och arkivhanteringen av dessa okomplicerade deklarationer kostar Skatteverket 12 kronor per styck! Min egen deklaration ingår i gruppen, som utgör cirka 50-60 procent av alla deklarationer som lämnas in.

Nej, man behöver inte vara ledamot av Skatteutskottet för att begripa att medborgarnas slantar kan användas väldigt mycket effektivare i jakten på medvetet eller omedvetet försnillade skattekronor än att slösas på ”kontroll” av deklarationer där Skatteverket och den skattskyldiga är helt överens om att deklarationsuppgifterna är i sin ordning.

Skattmasarnas medskick till mig och Skatteutskottet – för vidarebefordran till finansministern, gissar jag –  var sålunda en önskan om en förenkling där skattskyldiga som godkänner de förtryckta siffrorna i deklarationen slipper att besvära skattekontoret över huvud taget. I mina öron låter det som en högst rimlig ordning. Och jag ”tar med mig” (som jag har lärt mig säga) övriga synpunkter från Kalmars skattefolk också!

Vid onsdagens besök hos Skattekontoret i Västervik drillades jag i hanteringen av RUT och ROT, så kallade HUS-tjänster. Den administrativa hanteringen lämnar en del övrigt att önska förstod jag av de entusiastiska tjänstemännens föredragning.

Bilden intill säger en del. Jag lutar mig mot ett arkiv, varje vit pärmrygg rymmer 200 ansökningar om begäran att få utbetalning för utfört RUT- eller ROT-jobb. Varje dag registreras 2 500 ärenden, på kontoret i Västervik.

En hylla från golv till tak sväljer en veckas inkomna ärenden. Och nu börjar det bli trångt i arkiven hos Skattekontoret i Västervik.

För att inte tala om alla onödiga fel som måste korrigeras när uppgifter hanteras manuellt i stället för datoriserat. Och det till en kostnad som till syvende og sidst skattebetalarna får stå för.

Så ja, jag är beredd att hålla med skattmasarna i Västervik. Dagens Kafkaexercis av RUT och ROT-ärendena bör skrotas till förmån för e-post och elektronisk hantering.

För skatteförvaltningen i riket kan väl vid det här laget inte längre uppfatta RUT och ROT som tillfälliga dagsländor som det är onödigt att mer permanent inrätta organisationen efter? Nej, jag fick inte det intrycket. Bollen ligger någon annanstans …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.