Så är man tillbaka i riksdagsrummet – tjoho!

Talman Per Westerberg skrider in i plenisalen, slår sig ner i sin stol och greppar klubban för att i rask takt klubba av ärendena på föredragningslistan. Det rör sig om allt från inkomna interpellationer och återinträdda ledamöter, däribland min forna utskottsordförande Maryam Yazdanfar. Tippar att det blir ”rätt” frostigt mellan henne och Håkan Juholt när de möts på S-kansliet i riksdagshuset om någon vecka eller så. Svinhugg har en tendens att gå igen …

På tal om interpellationer fick försvarsminister Sten Tolgfors tidigare i dag bege sig hit och svara på en. Förmodligen lurad av någon murvel hos lokpressen hemmavid kräver Socialdemokraternas Helene Petersson i Stockaryd att medierna måste få tillgång till blåljusmyndigheternas radiosystem Rakel. Allt annat är ett hot mot vår öppna samhälle och invånarnas rätt till information, hävdar Petersson.

Nog för att jag har dömt ut Rakel som en flopp, och jag har inte hört att systemfelen skulle ha rättats till ännu. Men Peterssons inlägg är så aningslöst, att jag nästan smäller av. Att polisens och andra utryckningsfordons radiolarm om i värsta fall dödsfall i samband med trafikolyckor, brott och andra hemskheter har kunnat avlyssnas av journalister och fotografer på nyhetsredaktionerna utan hänsyn till vad det innebär i form av integritetsintrång och läckage av känsliga utredningsuppgifter är självklart inget godtagbart argument för att nyhetsredaktioners snålåkande på räddningsarbetets bekostnad ska bestå!

Och i vilka andra sammanhang tycker Helene Petersson att det är en acceptabel ordning att medierna avlyssnar intern radiokommunikation?

Nej, en stor poäng med Rakel – om och när systemet väl fungerar – är systemets vassare skydd mot störningar och läckor till bland annat medierna.

Ja, så informerade talmannen riksdagen om ett namnbyte. Centerpartiets favorittippade partiledarkandidat Annie Johansson har som bekant gift sig i sommar och heter numera Lööf. Grattis än en gång!

Gissar att jag var ganska ensam om att följa dagens sessior i kammaren på tv från tjänsterummet. Men jag är alltså på plats i riksdagshuset för att bland annat planera nästa veckas besök i verkligheten. Närmare bestämt i Lomma som i år toppar Fokus rankning över bästa kommunen att leva i.

Sedan är det hög tid att börja skriva artikeln som jag i juli bekymmerslöst lovade leverera före augusti månads slut till Sundsvalls Tidning. Inte så lite mallig kan jag meddela att jag har blir erbjuden och tackat ja till att en gång i månaden förgylla tidningens ledarsida med en krönika i angeläget ämne.

Vad jag ska utgjuta mig över i mitt första opus? Det är just det … men det lutar åt ett AVSLÖJANDE om mina upplevelser och intryck av två terminer i riksdagshuset. Det kan bli rafflande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.