Vad är det nu alltfler säger om nämndemännen?

I måndags tog lagmannen i Lunds tingsrätt Ralf G Larsson till orda om nämndemannasystemet. Larsson är orolig för att Sverigedemokraternas intåg i hans domstol politiserar den dömande verksamheten.

Någon dag därpå krävde förre överåklagarn Sven-Erik Alhem att nämdemannasystemet avskaffas.

På DN:s hårt regisserade debattsida skriver juristprofessor Claes Sandgren: ”Utvecklingen har gått därhän att nämndemännen urholkar förtroendet för rättskipningen. Det är hög tid att avskaffa nämndemannainstitutet.” Ljuv musik i mina öron – kunde inte ha sagt det bättre själv!

Däremot begriper jag inte varför Sandgren i diskussionen om nämndemannasystemets vara eller icke vara, blandar in den uppmärksammade domen i Skånska hovrätten, där en av tingsrätten fängelsedömd man (10 år i buren) friades helt.

Nog för att Bertil Fors efter att själv ha finansierat dyr juristexpertis har högst privatekonomiska skäl att sätta bilden att rättvisa i dagens Sverige kostar pengar. Men varför en juristprofessor går på den bluffen och hakar på det drevet fattar jag inte. Har han läst den dom han uttalar sig om?

Sandgren skriver:

… Men det finns också en form av godtycke som beror av den dömdes förmögenhetsställning. Det framgår av den friande dom som hovrätten i Malmö nyligen gav mot en man som hade dömts av tingsrätten till tio års fängelse för mord. Han hade till stora kostnader anlitat särskild expertis som smulade sönder polisens utredning. Rättvisa heter pengar i ett fall som detta…

Läser man hovrättens dom, som kommenteras här, framgår det tydligt att Bertil Fors för dyra pengar anlitade rättskonsulter inte hade någon som helst betydelse för utgången av målet, Fors hade blivit friad av hovrätten i alla fall.

Men oavsett sakfelet bidrar professor Sandgrens synpunkter på nämndemannasystemet till att ge kritiken stor tyngd. Ja, så stor att det är hög tid för justitieministern att skriva utredningsdirektiv angående systemets avskaffande.

Så över till en annan verklighet. Gick på Stora Nygatan i Gamla stan vid 14-tiden. Soligt, härligt! Men hallå, varför denna långa ringlande kö?

En tjej med sotade ögon och rosafärgade utstickande stripor till hår under palestinaschalen upplyser mig med en trött blick om att Rise Against ska signera sitt album i skivbutiken, där längre fram.

För mig hade artisten/bandet lika gärna ha kunnat heta ”Couldn’t care less”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.