Polisen håller för ett Storforum till, minst

I dag har jag kollat på SVT:s storforum om polisens (in)effektivitet. Ett program som enligt tablån uppehåller sig kring följande:

Svensk polis har ju skakats av flera stora skandaler de senaste åren. Ni minns säkert brottsutredningar som legat och samlat damm i flera år. Ni minns poliserna i Malmö som uttalade sig kränkande om invandrarungdomar i Rosengård och så har vi problemen kring utredningen av Pernillamordet som senare visade sig ha samband med mordet på Engla Höglund. I programmet får vi träffa en mängd poliser, experter och vanligt folk som ska diskutera detta.

Så mycket vanligt folk var det nu inte i studion. Däremot flera politiker, poliser, polisfackets ordförande Jan Karlsen, JO Mats Melin och mediernas kelgris i alla möjliga och omöjliga brottssammanhang. Det vill säga den allestädes närvarande professorn Jerzy Sarnecki som förbluffande nog kunde berätta att han har fått i uppdrag att utreda polisens effektivitet.

På uppdrag av VEM??? Brottsförebyggande rådet, sig själv? eller sossarna? För regeringen kan väl ändå inte ha gett honom uppdraget? Låt mig veta i så fall!

Man blev inte jätteomskakad av Storforums debatt. Att oppositionen klokt vill effektivisera polisen genom att slå ihop landets 21 polismyndigheter till en, är numera skåpmat. Det är sant att även moderaterna drev kravet på en samlad polisorganisation i opposition, vilket också framhölls av partiets polistalesman i riksdagen, Henrik von Sydow. Därför är det en klen tröst för alla som önskar sig en vass och effektiv polisorganisationen,att  fokus i moderat polispolitik i regeringsställning under hela mandatperioden har handlat om 3 000 fler poliser.

Det är inget fel med fler poliser, absolut inte! Själv vet jag inte om jag skulle stanna vid 20 000 – varför inte 30 000 poliser? Eller 40 000? Det skulle motsvara polistätheten i New York, en stad som brukar framhållas som ett föredöme när det gäller att få bukt med brottsligheten. Men, som jag har sagt så många gånger att jag knappt orkar upprepa det, bara fler poliser duger inte!

Det handlar först och främst om polisens organisation och behov av spetskompetens att sätta in mot den grova organiserade, inte sällan gängrelaterade brottsligheten. Något som vi för vilken gång i ordningen blev påminda om genom den våldsamma uppgörelsen i Malmö  i går kväll. Låt vara att ingen dog den här gången. Men gängkrigen fortsätter, i Malmö, Göteborg och på andra ställen.

Lika trist som typiskt var polisens behov av en samlad organisation, vässad med en nationell spetskompetens på 200-300 specialutbildad poliser att sätta in mot den allra grövsta brottsligheten, ingen fråga alls för Storforum. Och detta trots alla tungviktare – både bildligt och bokstavligt – som medverkade i programmet.

Den enda slutsats som jag kan dra är att jag med min kända inställning i frågan, behövs i rikspolitiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.