Särskilt moderaterna måste vårda politikens spelregler

Stor skada kunde ha drabbat partiet i februari, när DN avslöjade valfusket samma dag som nomineringsstämman i Stockholm stad hade samlats för att fastställa kandidatnamnen på valsedeln.

Redan då konstaterade jag och säker många med mig det självklara: Det var viktigare att den omedelbart tillsatta valfuskutredningen gick grundligt till väga än att den jobbade snabbt. Nu gick det förvisso ganska snabbt för den anlitade revisionsfirman att komma fram till att i juridisk mening hade inga brott begåtts. De kandidater som självförvållat hade försatt sig i blåsväder drog också tillbaka sina kandidaturer. På det hela taget hanterade Stockholmsmoderaterna situationen väl och en allmän lättnad spred sig i mitt bröst.

Nu tjocknar luften igen. De nya uppgifterna om valfusk som har florerat de senaste dagarna gäller visserligen förhållanden som skulle ha inträffat för rätt många år sedan. Varför anklagelserna framförs först nu kan man fråga sig. Men beskyllningarna som sådana är allvarliga.

Ja, särskilt som de går ut på att nya svenskar utan närmare kunskap om det svenska samhället ska ha utnyttjats i stor skala. De som beskylls för att ha fuskat, eller för att ha känt till oegentligheterna, nekar till alla anklagelser. Och så länge som några bevis inte har presenterats har de rätt att bli trodda på sitt ord. I en rättsstat får ingen skugga falla över en människa enbart därför att någon annan påstår att hon eller han har gjort sig skyldig till det ena eller det andra.

Ändå är det fel att sopa den nya valfuskhistorien under mattan, som den tidigare partiledaren Ulf Adelsohn uppenbarligen försökte göra i TV4.

Det är bara att konstatera att anklagelser av det här slaget skadar väljarnas förtroende. Därför måste partiet så lång det är möjligt gå till botten med den här soppan för att kunna lägga alla korten på bordet. Ytterst handlar det inte bara om förtroendet för Stockholmsmoderaterna utan om väljarnas förtroende för partiväsendet och det demokratiska systemet i sin helhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.