Ser fram emot NWT:s fortsatta rapporter från Munkfors

Skolledningen i Munkfors kommun har varit en följetong i NWT, men det är inget som jag tänker borra ner mig i här. Däremot höll jag i morse på att sätta kaffet i vrångstrupen, ramla av stolen, trilla av pinn, osv, när jag läste i tidningen om den politiska ledningens i efterhand tillkomna åtgärdslista för den nya men ännu inte tillträdda kommunchefen Björn Svantesson. Själv har jag ingen uppfattning om Svantesson annat än att jag har noterat att han fick toppjobbet i hård konkurrens och därmed får antas ha uppfyllt den kravspecifikation som kommunen ställde när han sökte och fick jobbet. Så förvånad för att inte säga skrämd han då måste ha blivit av åtgärdslistan som säger något helt annat om vad kommunen väntar sig av sin nya chef.

Låt oss ta det från början. Det händer att jag hoppar över de lokala nyhetssidorna i det nya husorganet men NWT:s rapportering om Munkfors kommun har fångat min nyfikenhet. I äkta ”grävstil” har tidningen rapporterat om jävsanklagelser mot dåvarande kommunchefen och allvarligt missnöje bland personalen mot kommunens skolchef, tillika kommunchefens fru. Det hela slutade med att kommunchefen meddelade sin avgång, han hade länge planerat att gå i pension vid 67. Nej, blanda inte in mig i detta, jag har noll koll på kommunchefens planering.

Förtroende är A och O för politiker och som brukligt i känsliga situationer – i alla fall när de uppmärksammas medialt – tillsätts en utredning, helst extern, som resulterar i en rapport som landar i knät på den högsta politiska ledningen. Så har också skett i Munkfors kommun. Efter att kommunstyrelsen tagit del av den kritiska rapportens förslag till åtgärder beslutade politikerna omgående att uppdra åt den nya ännu inte tillträdde kommunchefen Björn Svantesson att ”fixa biffen”. Och det var alltså när jag i morse läste i NWT om vad Svantesson nu förväntas ta itu med som jag undslapp mig ett … herre jäklar, eller ännu värre. 

Bland annat ska Svantesson ombesörja att kommunens alla chefer genomgår grundläggande (!) chefsutbildning, att kommunens ledningsgrupp utbildas i konflikthantering (!), analysera varför rektorsomsättningen i kommunen har varit hög samt göra en organisationsöversyn för hela kommunen med fokus på ledning och styrning. 

Som sagt, jag ifrågasätter inte Svantessons kompetens, däremot undrar jag om han skulle ha sökt jobbet ifall han vetat? När Svantesson sökte löd platsannonsen bl a så här: 

Arbetsuppgifter 
Som kommunchef, och därmed ledande tjänsteperson i Munkfors kommun, har du det övergripande ansvaret för våra verksamheter och förväntas ytterst ansvara för utveckling och effektivisering av våra verksamheter. Genom tillit, dialog och tydlighet omsätter du politiska visioner till praktisk handling. 

En arbetsbeskrivning helt enligt normalmallen, alltså. Inte ett ord om den till synes totaltäckande åtgärdslista som Svantesson tvingas ta itu med och som pikant avslöjar att de som i kommunen sitter på chefsposter inte har grundläggande utbildning i hur det är att vara chef. 

Ser fram emot NWT:s fortsatta rapportering från Munkfors. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.