Hallå Ekot – jag ska återbetala 70 000!

Ringde mamma. Tänkte att jag måste förvarna ifall hon och pappa endera dagen lyssnar på Ekots insinuanta rapportering om mig som en lat och fuskande avsutten riksdagsledamot. Sveriges Radios Lova Olsson brukar inte vara nådig i det avseendet (bl a härhär och här). 

Kanske var det av hänsyn till julfriden som Riksdagens Arvodesnämnd inväntade mellandagarna innan den meddelade mig beslutet daterat den 6 december att Statens tjänstepensionsverks till undertecknad utbetalade inkomstgaranti på 366 552 kr avseende 2022 ska jämkas med 70 000 kr. Med motiveringen att jag inte har ”vidtagit tillräckliga åtgärder för att återgå till förvärvsarbete”. 

Det är sant. Jag fyllde 60 i somras. Med en nischad yrkeskarriär bakom mig som högerskribent och moderat riksdagsledamot har jag inte bedömt det som meningsfullt att i konkurrens med yngre förmågor söka arbete i hopp om att bli kallad till anställningsintervju. Inte heller bedömer jag det som meningsfullt att sätta mig på skolbänken igen och byta karriär för att om några år ge mig ut på den reguljära arbetsmarknaden. Återstår gör att få fart på min firma som krockade med pandemin och inte har hämtat sig än. 

Men kanske är det ändå nödvändigt för Riksdagens Arvodesnämnd att göra en markering. Allt för att tona ner en av medierna spridd föreställning att avgångna politiker okontrollerat lever högt på guldkantade förmåner som ”vanliga människor” inte kommer i närheten av.

Alternativt skulle man kunna hävda att riksdagen genom sin arvodesnämnd i skarpt läge inte riktigt vågar stå för konsekvenserna av det garantisystem som partierna har designat för de ledamöter som valdes in år 2010 eller tidigare. Känner att jag måste återkomma i ämnet. Hörs vidare och Gott Nytt År! 

  4 comments for “Hallå Ekot – jag ska återbetala 70 000!

 1. ”inte bedömt det som meningsfullt att i konkurrens med yngre förmågor söka arbete”

  Då kan det heller inte anses meningsfullt att betala ut inkomstgaranti.

  ”Inte heller bedömer jag det som meningsfullt att sätta mig på skolbänken igen”

  Vad hände med juristexamen från Stockholms universitet? Byråer behöver alltid biträdande jurister, fungerar inte det så råder det arbetskraftsbrist i landet. Byggena i Norrland söker hantlangare och grovarbetare.

  Skämmes, ta mig fan.

 2. Andra i din ålder tvingas flytta land och rike runt för lågavlönade skitjobb för att M tycker att arbetslösa bara kommer ut i jobb om de hotas med svält och hemlöshet, och så skrotar du runt på skattepengar i år och dar? Skäms, jävla slökärring.

 3. ”Arbetslinjen är politisk term i Sverige som vill markera att det är mer önskvärt få in arbetslösa i någon form av avlönat arbete än att bara ge finansiellt stöd[källa behövs].”…”Arbetslinjen har varit hörnsten i de nya Moderaternas politik sedan 2005 och i regeringen Reinfeldts som var vid makten mellan 2006 och 2014.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetslinjen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.