Otippat att sossarna skulle sänka nämndemännen

Googla mitt namn och nämndemän och ni ska finna en mångårig kamp mot vårt system där politiska partier nominerar (i praktiken tillsätter) sina trotjänare och sympatisörer till domare i våra domstolar. Hittills har det saknats politisk vilja att i grunden reformera nämndemannasystemet och befria det juridiska dömandet från partipolitiska kopplingar. Tvärtom, utvecklingen har genom åren gått i motsatt riktning genom att nämndemännen fått individuell rösträtt och representation även i överrätterna. Bakom dessa reformer, som infördes på 1970-talet, låg en socialdemokrati som av ideologiska skäl ville försvaga en yrkesdomarkår som man misstrodde och säkra ett politiskt inflytande över de formellt självständiga domstolarna. 

Kanske har jag varit naiv men jag trodde att Socialdemokraterna hade kommit på bättre tankar som en följd av Sveriges EU-medlemskap och den demokratiska västvärldens fokus på mänskliga rättigheter och rättsstatliga principer. Ja, så att man inte bara i retoriken utan på allvar slutit upp bakom EU:s fördömande av Polens och Ungerns metodiska politisering av den dömande makten. Men nu vet jag inte. Eller hur ska man tolka distriktsordföranden för Socialdemokraterna i Västra Götaland, tillika riksdagsledamoten Mattias Jonsson som tillsammans med sin partiombudsman ägnade sig åt ”allmän medlemsvård” när de kontaktade partiets nämndemän vid Hovrätten för Västra Sverige och fick dessa att avsäga sig sina uppdrag efter att de varit med och friat en tidigare dömd gärningsman i det uppmärksammade ”Snippamålet”. Samme Jonsson har medverkat i bl a radio och konstaterat att det var ”ett klokt val” av partikamraterna att lämna sina uppdrag.

Mattias Jonssons uttalande tyder i bästa fall på noll koll, i värsta fall på förakt för den rättsstatliga principen om domstolars och domares oberoende gentemot den politiska makten. Det faktum att Jonsson – naturligtvis i syfte att skydda sitt parti – förmått sina partikompisar att avsäga sig uppdragen innebär rimligtvis att en bredare allmänhet också får upp ögonen för hur politikerna styr och ställer i Sveriges domstolar. För ingen tror väl att Socialdemokraterna är det enda partiet som har underhandskontakt med sina nämndemän i medialt uppmärksammade fall? Så varmt tack Jonsson för ditt bidrag i min långa kamp att avskaffa systemet med politiskt tillsatta domare i våra domstolar! Nu får regeringen börja jobba.

  2 comments for “Otippat att sossarna skulle sänka nämndemännen

  1. Det är lätt att instämma, Maria! Dags för en förändring, inga nämndemän i hovrätten!??????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.