Åsiktspolisen Hemming vill ha makt över Bäckströms tankar

Det centerpartistiska regionrådet Gustav Hemming slog i veckan fast att ”Man måste vilja gå i Prideparaden” (Studio Ett, ca 25 min in i programmet). Uttalandet var avsett som kritik mot partibrodern Daniel Bäckström, vilken som bekant vill efterträda Annie Lööf som ledare för partiet. Själv bryr jag mig måttligt – läs: inte ett dugg – om vem som vinner den kampen. 

Men Bäckström visade prov på politiskt okänslighet, för att inte säga klantighet, när han vid en kandidatutfrågning oklart svarade att han nog måste konsultera Partistyrelsen om han som centerledare ska gå längst fram i Prideparaden. Skadan blev än värre av att Bäckström svävade på målet även i frågan om han skulle kunna viga samkönade par. 

Prideparaden först. Ska man ta Gustav Hemming på orden så menar han det inte är nog att göra det rätta, dvs delta i paraden. En blivande centerledare måste också vilja gå i spetsen för den. För mig låter det där klart obehagligt. Det för tankarna till Kallocain och dagens Kina, länder och samhällen där det politiska målet är få makten också över människors tankar.

Varför skulle det inte räcka med att göra rätt, tänker jag och ser framför mig partiledare, myndighetschefer och andra offentliga personer som väljer att gå i täten för Prideparaden, inte av någon slags inre övertygelse utan av solidaritet eller kanske helt enkelt för att undvika negativa reaktioner. Är dessa personers handlande förkastligt om de inte samtidigt av hjärtat känner att de gör rätt? Nej, en sådan dogmatism hör inte hemma i vårt land. Så länge man uppför sig anständigt ska man i en liberal demokrati vara fri att hysa vilka åsikter som helst.

Jag ger som sagt fasen i vem som efterträder Annie Lööf. Men hade Daniel Bäckström visat lite större politisk smartness kunde han ha sluppit kritikstorm och risken att kastas ut i kylan. Hurdå? Jo, på frågan om han som vigselförrättare skulle ha vigt homosexuella par kunde han sanningsenligt ha svarat ett rungande JA. (Enligt SvD tycks Bäckström nu vara inne på det spåret).

Och tänkt: Just därför vill jag för liv och pina inte bli vigselförrättare. 

Men kanske herr åsiktspolis Gustav Hemming skulle ha genomskådat charaden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.