Kronoparksmodellen förebild mot Paludan

Hurra och grattis Karlstad som i helgen visade omvärlden att den ökände högerextremisten Rasmus Paludan inte hade något för sin uppreklamerade föreställning i Värmlands residensstad. Det var i fredags i muslimtäta Kronoparken som Paludan efter sökt och beviljat tillstånd från polisen höll en av sina provokativa koranbrännardemonstrationer. I NWT (21/7) gav en ”Nathalie” röst åt säkert många upprörda karlstadsbor när hon råskällde på beslutet. Begrep man inte vilka risker invånarna utsattes för? På tidningens debattsida samma dag klargjorde en student att även Paludan har grundlagsskyddad rätt att yttra sig, också om budskapet riskerar att ”splittra samhället”. 

Eller för att travestera Voltaire: Jag avskyr vad Paludan säger men är beredd att gå i döden för hans rätt att säga det.

Paludan kunde genomföra sin sammankomst utan våldsamheter. Demonstrationen lockade få åhörare och gick enligt polisen lugnt till. Nathalie är knappast ensam om att dra en lättnadens suck. Det gör också Karlstadspolisen, kan man utgå ifrån. Till skillnad från ”Påskupploppen” där Paludan och polisen möttes av fanatiska stenkastare och besinningslöst våld som blev polisen övermäktigt, mobiliserade Karlstadspolisen i fredags på bred front för att säkra både den allmänna ordningen och Paludans yttrandefrihet. Ja, allt annat hade varit grovt tjänstefel, om ni frågar mig. Mobiliserade mot Paludan gjorde också Karlstads Moské genom att bjuda in alla, muslimer eller inte, barn och vuxna, till en heldag på Klasmossens IP. Här bjöds Karlstadsborna på lekar och sportaktiviteter, ansiktsmålning, hoppborg, korv och godis – allt som hör en folkfest till. Medan Paludan några hundra meter bort agiterade i sin högtalare. 

Värmlands landshövding Georg André sammanfattade dagen i ett FB-inlägg som jag gärna citerar några meningar från: 
… Kommunen och polisen samverkade för att säkra trygghet. Samexistens, tolerans och kärlek präglade förmiddagen. På annan plats i Kronoparken stod en man och utnyttjade sin rätt att tala. Hans budskap var ett annat.

Tack för väl balanserade ord! Den långtgående svenska yttrandefriheten bör i alla lägen upprätthållas och försvaras. Paludans propaganda bemöts därför bäst med fredligt avståndstagande, precis som Andrén och Karlstadsborna gjorde. De som i stället väljer att gå till våldsamt motangrepp får finna sig i att rättssamhället reagerar i form av polisingripanden, rättegång, dom och straff. Det är så det går till i en rättsstat. Provokationer mot den egna religionen, om än aldrig så grova, är ingen ursäkt för att gripa till våld. Det är trist men nödvändigt att i vår tid behöva upprepa det.

Fastän jag själv inte var åsyna vittne till vad som hände på Klasmossens IP och inte heller på Rasmus Paludans möte, vill jag ändå summera att Karlstadsborna verkar ha funnit ett effektivt motgift som bör kunna fungera varhelst Paludan gör stopp på sin turné.

För det första. Polisen får inte ta något för givet utan måste för säkerhets skull kraftsamla på bred front för att upprätthålla ordningen när denna sätts under press och medborgarnas grundlagsskyddade fri- och rättigheter hotas.

För det andra. Från rättsmaskineriet har domar börjat ”ticka ut” (senast här) med kännbara straffpåföljder för våldsverkare som greps under påskens kravaller. Tänk om alla yttrandefrihetsvänner kunde hjälpas åt att affischera hela internet med fängelsedomar post Paludan i avskräckande syfte.

För det tredje. Karlstads Moské bjöd in till gemenskap och fest, ett initiativ som förde Karlstadborna ännu närmare varandra, och Paludans provokationer föll platt till marken.

Låt oss kalla denna solskenshistoria för Kronoparksmodellen, och göra den till förebild för hela landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.