I Löfvens rättsstat dömer SD-domare

Som varm vän av rättsstaten, domstolarnas oberoende och den parlamentariska demokratin, borde jag bli nervös av statsministerns återkommande varningar om att en moderatledd regering äventyrar rättsstaten och dess grundläggande principer genom att samarbeta med Sverigedemokraterna efter nästa val. 

De som såg och hörde statsministern i SVT:s 30 minuter noterade att han verkade ordentligt uppskakad av sin egen skräckvision. Jag utgår från att Stefan Löfven vill bli tagen på allvar – så låt oss förutsätta det. Statsministern drar alltså paralleller till de auktoritära regimerna i Ungern och Polen och fruktar att en moderatledd regering som samarbetar med SD innebär slutet för vår rättsstat och domstolars oberoende. Om detta går att säga mycket, men en logisk slutsats av Löfvens resonemang är att han finner det ovärdigt en demokrati och rättsstat att ha tusentalet sverigedemokratiska nämndemän som domare i våra domstolar. 

För att göra Löfvens hotbild klar: Sveriges domstolar har sedan länge ca 8 000 politiskt nominerade (läs i praktiken politiskt tillsatta) nämndemän, varav ca 1 000 sitter på SD-mandat och därmed har inflytande i våra domstolar. Sverigedemokraterna har – och ska av demokratiska skäl ha – samma rätt som andra partier att nominera sina partikamrater till domare i våra domstolar. Det går alltså inte att utesluta just SD från att döma i landets rättsliga instanser. Så när tänker Stefan Löfven ta initiativ till att avskaffa systemet med politiskt nominerade domare? 

  2 comments for “I Löfvens rättsstat dömer SD-domare

  1. Logiken – hos regeringen – bjuder kanske att regeringen tillsätter även lekmannadomarna precis som juristdomarna nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.