Löfvens bluff om rättsstaten som villkor för EU-pengar

Tanken var att EU-medlemmarna Polen och Ungern inte skulle få några pengar förrän de accepterat rättsstatens principer. Nu får de pengarna i alla fall, utan några åtaganden om bättring. Årets sista EU-toppmöte om unionens långtidsbudget och coronastödsfond (sammanlagt 1800 miljarder euro) blev med andra ord en missräkning för de som anser att rättssäkerhet och yttrandefrihet ska gälla alla EU-medborgare.

Den svenska regeringen har i helgen spridit budskapet att en hotande budgetkris kunde undvikas genom att Polen och Ungern gav med sig i rättsstatsfrågan. Det vill säga att dessa länder gick med på att inte mjuka upp de skarpa rättsstatsskrivningar som är knutna till EU-stödet (”konditionalitet” på EU-språket). Jovisst, skrivningarna finns för all del kvar men ett tillägg som Polen och Ungern – med det tyska ordförandeskapets goda minne – fick igenom innebär att dessa skrivningar inte behöver tillämpas. Pengarna ska utan hänsyn till rättsstatsprincipen betalas ut år efter år ända tills den dag långt in i framtiden då EU-domstolen eventuellt konstaterar att denna princip inte efterlevs. Och då lär nya kort vara i given, nya förhandlingar tar vid, osv.

Jag konstaterar alltså att regeringen och statsminister Löfven slår blå dunster i svenska folkets ögon när man hävdar att Polen och Ungern tvingats retirera i rättsstatsfrågan (bla här, här, här och här, ca 19 min in i programmet). Det är så långt från sanningen man kan komma. Polen och Ungern kan fortsätta att underminera demokratin genom att strypa oberoende medier och domstolar, samtidigt som de håvar in mångmiljardbelopp i EU-bidrag.

Hur kan Sverige och EU-institutionerna se till att gemensamma skattepengar inte går till medlemsstater som ger tusan i de grundläggande värden som EU vilar på: liberal demokrati, fria medier och oberoende domstolar, undrade jag i GP i våras.

Svar: Sveriges regering och EU:s institutioner har visat att man inte kan/vill göra någonting. Inte konstigt om premiärministrarna Morawiecki och Orban var belåtna när återvände till sina hemländer efter ett från deras synpunkt alltigenom lyckat toppmöte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.