Riksdagen signalerar att EU gäller inte oss

– Jag vill med det här beslutet sända signalen till svenska folket att läget är mycket allvarligt och att även riksdagen behöver ompröva verksamhet som inte är absolut nödvändig. Det är fortsatt viktigt att riksdagen fungerar även under coronapandemin. Partiledardebatten har dock ingen koppling till något beslutsärende och kan därför ställas in utan att det påverkar riksdagens konstitutionella funktioner negativt, säger talman Andreas Norlén.

Ursäkta språket men har samtliga partiledare, inklusive talmannen, fått hjärnsläpp? Onsdagens riksdagsdebatt skulle handla om EU som befinner sig mitt i den brinnande hanteringen av unionens långtidsbudget mot vilken EU:s mest rättsstatsproblematiska medlemmar, Polen och Ungern, hotar med veto. Detta med följden att EU:s coronastödspengar inte som avsett kan komma att betalas ut i början av nästa år med allt vad det innebär av mänskligt och ekonomiskt lidande.

Just med tanke på det allvarliga smittläget i Sverige och övriga Europa räknade jag kallt med att landets ledande politiker i morgon från talarstolen i Sveriges riksdag skulle ta tillfället i akt och inskärpa betydelsen av att även Polen och Ungerns politiska ledningar tar sitt ansvar för att kompensera och stötta EU:s medborgare i denna mycket svåra situation. Och hur med plan B om dessa länders auktoritära statsledningar framhärdar i att inte gå med på de rättsstatliga villkor som knutits till coronastödet?

Men nej då, det är viktigare, resonerar Sveriges riksdag, att ställa in partiledardebatten för att på det sättet skicka ”signalen” att läget är mycket allvarligt. Samtidigt som riksdagen signalerar att EU:s coronaåtgärder inte berör oss mer än att vi lätt kan hoppa över en planerad partiledardebatt. Vi sitter lugnt i vår svenska bubbla, signalerar hit och dit, och trivs rätt bra med det. Eller?  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.