Stackars Bolund ska försvara skattelögner i Agenda

I kvällens Agenda debatteras ämnet ”Behöver Sverige höjda eller sänkta skatter”. Ingen socialdemokratisk minister ska den här gången grillas, utan min partibroder Ulf Kristersson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Det blir spännande att se om Bolund frestas att frisera sanningen lika mycket som Stefan Löfven och Lena Rådström Baastad försökte göra i Ekots lördagsintervjuer.

Löfven först:

Varför tar vi in mer skatteintäkter? Jo, vi behöver mer pengar till välfärden. Alliansregeringen sänkte skatterna med 140 miljarder … Från ungefär 21:50 och framåt i gårdagens Ekots lördagsintervju kan man höra statsministern tala sig varm för mer pengar till välfärden samt ondgöra sig över alliansens skattesänkningar och som han säger besparingar på välfärdsområdet. Löfven låter förstå att detta är skälet till varför regeringen nu tillsammans med vänsterpartiet tvingas höja marginalskatterna för de barnmorskor, lärare och poliser som fick sänkt skatt av alliansen. Pengarna behövs till välfärden.

När Stefan Löfvens högra hand, partisekreterare Lena Rådström Baastad den 3 mars utfrågades i Ekots lördagsintervju stod alliansregeringens skattesänkningar också i fokus. Cirka 22:18 in i intervjun frågar Ekots Jörgen Huitfeldt den socialdemokratiska partisekreteraren var den stora skiljelinjen går mellan S och Moderaterna, svaret lyder att det är synen på välfärden. Som bevis på detta räknar Lena Rådström Baastad upp alliansregeringens skattesänkningar som fick negativa effekter på välfärden. Det såg Rådström Baastad själv, som då var kommunpolitiker. Ekot hade dock tagit hjälp av Ekonomistyrningsverket och Riksdagens utredningstjänst och sammantaget visade dessa uträkningar – tvärtemot vad partisekreteraren påstod i radiostudion – att alliansregeringens skattesänkningar inte ledde till mindre resurser till välfärden utan till motsatsen (ca 22:37 in i intervjun).

Så vad säger Bolund i kväll? Behövs det högre skatter eller sänkta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.