Remisskritiken räddar regeringen

– Det vore ju väldigt dumt att genomföra förslag som inte är bra.

En självklar kommentar kan tyckas. Men inte i lagstiftningssammanhang. Därför blev jag så överraskad av finansministern Magdalena Anderssons uttalande. Och hon verkar dessbättre mena allvar. Andersson avvisar det försenade och i förväg kritiserade utredningsförslaget (bl a här och här) (direktiven här och här) om att införa en vägslitageskatt. Eller kilometerskatt, om man vill retas med Anderssons regeringskolleger i Miljöpartiet.

Finansmarknadsminister Per Bolunds finansskatt – också kallad bankskatt – är ett annat förslag där regeringen nyligen tvingades dra i handbromsen på grund av hård remisskritik. Även denna grundstötning var lätt att förutse, och visst kan man därför kritisera regeringen  för att missbruka utredningsväsendet.

Vänsterpartiet har som bekant också ställt villkor för att stödja regeringens budget. Högst prioriterat är ”stopp för vinstjakten i välfärden”. Remisskritik – denna gång mot den reepaluska utredningen – räddar än en gång regeringen från att behöva framhärda med rena stolligheter.

Men vad med vänsterpartiets krav på att förbjuda privatisering av universitetssjukhus och ”privata gräddfiler i vården”? I DN medger vänsterns Ulla Andersson att några bevis för att gräddfiler existerar i vården finns inte, inte heller är det någonstans aktuellt att sälja universitetssjukhus. Utan nu handlar det om att ”stämma i bäcken”, menar Andersson.

Vågar man hoppas att regeringen kommer lyssna på remisskritiken även denna gång? För som sagt – det vore ju väldigt dumt att genomföra förslag som inte är bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.