Brottsoffren kan stämma staten på skadestånd, helt enkelt

Möjligheten för ett brottsoffer att i en rättegång få juridisk upprättelse är en så kallad civil mänsklig rättighet som svenska staten har en fördragsenlig skyldighet att säkerställa. Men varje år i Sverige förnekas tusentals och åter tusentals brottsoffer den möjligheten, helt enkelt på grund av polisens oförmåga att utreda brott, även grova sådana. I stället för att bara tycka synd om sig själva kan dessa brottsoffer faktiskt stämma staten för brott mot artikel 6 i Europakonventionen som handlar om medborgarnas rätt till rättvis rättegång inom rimlig tid (skrålla till sid 4 för att läsa artikel 6, med mera).

Som sagt, min slutsats efter att fått svar på en skriftlig fråga till inrikesminister Anders Ygeman är att brottsoffer som alternativ till en rättvis rättegång bör stämma staten för brott mot artikel 6. Min fråga gällde just vad det ansvariga statsrådet gör för att säkerställa att brottsoffren ges möjlighet till upprättelse i rimlig tid när brotten de utsatts för inte utreds, än mindre leder till rättegång och fällande dom för brottslingen.

Vad Ygeman svarade? Ja, ungefär att den nya polisorganisationen ”inte fullt ut fått genomslag ännu” men att han och regeringen jobbar på att få polisen att fungera – i bästa fall till 2020 (svaret i sin helhet här).

Visst kan man nöja sig med det svaret och med en axelryckning konstatera att den svenska poliskrisen förmodligen hade varit densamma oavsett färg på regeringen och att det därför inte är något att tjafsa om.

Fast så fungerar inte jag. Svenska staten – oavsett vad statsministern heter – bör inte ostraffat få smita undan från sin folkrättslig förpliktelse att leva upp till Europakonventionen som sedan 1995 gäller som svensk lag. Den som har fått en nära anhörig mördad eller sitt hem skövlat utan att polisen lägger tillräckliga resurser på att klara upp brottet förvägras i praktiken möjligheten att ”i rimlig tid” få upprättelse gentemot gärningsmannen. Allt medan statsrådet Ygeman låter förstå att brottsoffren ska ge sig till tåls.

Så rekommendationen kan bara bli: Stäm staten på skadestånd, i tingsrätten till en början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.