Bloggkoman är hävd

I går skrev jag in mig i den politiska historien genom att som ledamot av den parlamentariskt sammansatta Mediegrundlagskommittén överlämna betänkandet Ändrade mediegrundlagar till justitieminister Morgan Johansson. Kommer hädanefter att titulera mig grundlagsmoder.

En av kommitténs angelägna uppgifter har varit att lösa eländet med att mindre seriösa typer köper sig grundlagsskydd för 2 000 spänn (utgivningsbevis) och sedan fyller en databas med integritetskränkande personuppgifter (t ex sjukdom, sexuell läggning eller om man har figurerat i brottmål) som görs enkelt sökbara för kreti och pleti gratis eller för en billig penning. Nu föreslår kommittén att det görs undantag från grundlagsskyddet för dessa söktjänster (läs Lexbase, Kriminellt och liknande).

Tillsammans med Björn von Sydow har jag också ett partiöverskridande särskilt yttrande, jag återkommer till det i särskild ordning. Men kort kan sägas att vi tycker att text på förpackningar (tobakspaket) inte ska vara grundlagsskyddad i TF utan regleras i vanlig lag (vårt yttrande kan läsas här, sid 773 ff).

I veckan sammanträdde KU. Inget märkvärdigt med det om det inte vore för riksrevisor Margareta Åbergs besked att också hon avgår. Som utskottsordföranden Andreas Norlén var noga med att understryka vid pressträffen – det var Åbergs beslut. För KU återstår nu ett grannlaga arbete med att se över regler och rutiner, återskapa förtroendet för myndigheten och inte minst rekrytera nya riksrevisorer.

Tisdagen gick i högtidens tecken. Upprop i kammaren av oss ledamöter. Därefter traditionsenligt gudstjänst i Storkyrkan tillsammans med kungahusets medlemmar. Dock ingen predikan, i stället högtidstal av Gertrud Åström, presenterad som jämställdhetsexpert. Åström är en urstark frontfigur för kvinnolobbyn med uttalad vänsterprofil. Så visst solkades gudstjänsten när hon i sitt tal till kungligheterna, Sveriges högsta ämbetsmän och riksdagens ledamöter med anhöriga skickar en bredsida mot ofrivilligt barnlösa par som genom surrogatarrangemang fått möjlighet att bilda en efterlängtad familj. (Åströms tal kan läsas här).

(Jag har sedan länge lämnat Svenska Kyrkan, annars hade Åströms skamlösa påhopp i själva Storkyrkan varit ett bra tillfälle för att markera min avsky).

Så var det Löfvens substanslösa regeringsförklaring som kammarens ledamöter gäspade sig igenom. Jaja, kanske inte regeringsunderlagets ledamöter. Följt av betydligt festligare samvaro under talmannens stora mingelparty och kvällens musikupplevelse på Konserthuset.

Och nu är det  fredag den 16 september nådens år 2016 och min bloggkoma är hävd. Hörs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.