KU:s tidigare ordf Peter Eriksson kommer infinna sig i KU?

Före, under eller efter kvällens partiledardebatt vore det intressant att få veta om Stefan Löfven vid sin ombildning av regeringen hörsammade Konstitutionsutskottets beslut att statsministern numera ska avkräva nya ministrar att de för att få jobbet också ska ha gått med på att medverka i KU:s granskning även efter det att de har lämnat uppdraget som statsråd. Det handlar inte om att före detta statsråd ska infinna sig för sakens skull i största allmänhet utanför därför att KU är det organ i Sveriges riksdag som på uppdrag av folket granskar regeringens göranden och låtandens förenlighet med grundlagen.

Jag förstår – och hoppas förstås – att kvällens partiledardebatt i SVT Agenda framför allt kommer handla om lösningar på vår tids stora samhällsproblem men jag vill ändå påminna om den berättigade kritik som framfördes från bland annat Socialdemokraterna när det före detta statsrådet Maud Olofsson inte infann sig hos KU. Inte minst därför är det intressant att veta hur Löfven har agerat nu för att minimera risken att hans statsråd i framtiden nonchalerar KU på samma dryga sätt som Olofsson.

Så för kännedom till den i kväll församlade världspressen utanför SVT/Agenda-studion:

”Utskottet förväntar sig att statsministern ställer sådana krav (dvs att statsråd ska infinna sig hos KU också efter det att man har avgått som statsråd, min anm) i samband med regeringsbildningen samt att kraven och åtagandena dessutom avfattas skriftligen så att de kan följas upp på ett tillfredsställande sätt. Utskottet kommer i sin granskning att löpande följa upp att så sker”. (Läs gärna mer om KU:s beslut här).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.