Plikt och party för Sverige i tiden

Rörd är förnamnet. För vilket innerligt, varmt och kärleksfullt tal Kronprinsessan Victoria höll till sin 70-årsjubilerande far, Hans Majestät Konungen.

Därmed inte sagt att jag för den skull är beredd att gå i döden för bevarandet av den svenska monarkin. MEN jag är den första att försvara och tacka det svenska kungahuset för att man lojalt ställer den kungliga strålglansen till regeringens och rikets förfogande till ovärderlig nytta för svenskt industri och turism eller, som i Saudiaffären (skrålla ner en bit) för att lösa utrikespolitiska dilemman när regeringen ber om hjälp.

Så självklart. Denna Valborgsmässoafton nådens år 2016 instämmer jag i den stora folkmajoritetens hyllning till Sveriges tusenåriga monarki och dess nu främste representant, kung Carl XVI Gustaf. På tal om hyllning. Under det glada 80-talets konserter i Borgholms slottsruin sålde jag mackor i pauserna, och gissa om publiken jublade när det Solidensemestrande kungaparet skymtades i ruinens gluggar.

Att inte bara arbeta för den egna vinningen utan även för det allmännas bästa, genom att utveckla företag, skapa arbetstillfällen och främja svenskt näringsliv. Detta kunde ha varit skrivet som en hyllning till kungen och hans gärning i något av alla kvällens födelsedagstal, men orden har inte mindre än 250 år på nacken och sattes på pränt när Kungliga Patriotiska Sällskapet bildades 1766. (Några år senare, 1772, utfärdades Kunglig stadfästelse av Sällskapets grundregler, därav Kungl. (Svenska) Patriotiska Sällskapet). Kungen hette då Gustav III, och begreppet patriot var liktydigt med en person som arbetade för det allmännas bästa och inte bara för egen vinning.

Om det nu var farfaderns valspråk Plikten framför allt, eller hans eget För Sverige i tiden, eller ett glatt festhumör som låg bakom Kungens beslut att pausa ett stressat schema, vet inte jag. Men när Kungliga Patriotiska Sällskapet förra lördagen firade 250 år var Hans Majestät Konungen centralfigur och hedersgäst. Sällskapets avgående ordförande Johan Nordenfalk, Sällskapets nyvalde ordförande Erik Norberg, stolta medaljörer och inte minst vi ledamöter, bugar oss i respekt för att Kungen valde att förgylla Sällskapets 250-årsjubileum!

Mycket gott har Sällskapet åstadkommit under seklernas gång, mycket gott återstår att uträtta kommande 250 år. För som framhölls i högtidstalen – obildning och vidskepelse är också ett slags nöd som Kungliga Patriotiska Sällskapet ännu inte har lyckats utrota.

Kampen går vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.