Slagit personbästa i grenen nöta talarstol

Nu ska jag berätta hur jag i torsdags förbättrade mitt personliga rekord i grenen ”nöta talarstol i demokratins tjänst”.

Morgonen inleddes dock på sedvanligt vis med utskottssammanträde klockan 09.00. Så här på vårkanten infaller KU:s årliga granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendens handläggning. Inbjuden till utfrågning denna morgon vara tidigare migrationsministern Tobias Billström. Vi moderater har KU-anmält nuvarande regering för dess hantering av flyktingkrisen, och som ett eko har då socialdemokraterna på motsvarande sätt anmält den förra regeringen. Medan sverigedemokraterna tagit i från tårna och anmält både regeringen Reinfeldt och regeringen Löfven. Hur som helst, Billström svarade klart och redigt och det tyckte nog inte bara vi moderater, men döm för all del själv, utfrågningen kan ses här.

Själv var jag tvungen att smita innan KU grillat färdigt Billström. Klockan 10.30 stod  jag i talarstolen i andrakammarsalen för att utbilda 100-talet personer som hörsammat riksdagens inbjudan till fortbildningsdag. Ämnet kunde inte ha passat en KU-ledamot bättre: Riksdagens kontrollmakt – en granskning av regeringen.

Medan KU-granskningen pågick i realtid i en annan del av huset betade jag av batteriet kontrollinstrument som står till oppositionens förfogande i vårt nagelfarande av regeringsmakten: Skriftliga frågor, muntliga frågor, interpellationer, begära aktuell debatt, KU-anmälningar och ytterst misstroendeförklaring. (Hela seminariet kan ses här, mitt anförande kommer ca 1.05 in i sändningen). Efter att ha fått besvara hyggligt många frågor från den intresserade allmänheten tog jag det långa benet före och återupptog KU-granskningen av regeringsmakten in real life.

Med någon minut tillgodo hann jag sedan infinna mig i kammaren för att försvara två av mina egna motioner. Under riksdagens allmänna motionsperiod får man som riksdagsledamot lägga förslag om i stort sett vad man vill, en möjlighet som i alla fall jag inte försitter. Väl i talarstolen pläderade jag för att barnpornografilagstiftningen måste tydliggöras och att en vägran att på olycksplatser lyda ambulans- och annan räddningspersonals order bör kriminaliseras. Motionerna avslogs på sedvanligt vis men kan läsas här och här. Mina anföranden går i repris här och här (skrålla ner till mitt namn).

Däremellan passade jag på att i kammaren stämma av med kultur- demokratiministern om hur arbetet fortskrider med statsrådets handlingsplan (utlovas här, skrålla ner till mitt namn) mot hot och trakasserier av kristna flyktingar på våra svenska asylboenden. Och jodå, arbetet går ”mycket bra”. Ministern kunde också berätta att det inte handlar om att ta fram en handlingsplan utan flera!

Låter bra, men jag väljer att förhålla mig milt skeptisk, för vid torsdagens frågestund (japp, skrålla ner till mitt namn) visste ministern inte ens hur stort problemet är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.