Ingen dramatik men Löfven larmar och gör sig till

Ekot bryter plötsligt ordinarie lördagsprogram för en viktig extrasändning. Kungen död? Ryssland har landsatt trupp på Gotland?

Nej, statsminister Stefan Löfven har kallat till presskonferens för att berätta att Alliansen har försatt Sverige i ett farligt läge. Budskapet är att särskilt moderaterna är ett svekfullt och oansvarigt parti, men att alla nu måste hjälpas åt för att rädda landet.

Som en mer sansad och mindre propagandistisk bedömare skulle jag i stället beskriva läget så här. Efter valet 2014 var Decemberöverenskommelsen nödvändig för att förhindra det kaos som statsministerns skulle ha kastat ut landet i genom utannonserandet av ett extra val.

Men i dagens situation när Allianspartierna går fram med egna budgetar, har Decemberöverenskommelsen i praktiken spelat ut sin roll. Sakligt sett har inget dramatiskt hänt, det politiska landskapet ser i princip likadant ut som förut. Statsministern antydde inget annat heller vid lördagens presskonferens – som alltså fick Sveriges Radio och att bryta ordinarie sändningar.

För egen del har jag försvarat Decemberöverenskommelsen. Det har för det mesta inte varit lätt, har fått fler fiender än vänner på kuppen. Men Decemberöverenskommelsen har till skillnad från vad många felaktigt trott inte inneburit att Alliansen lagt sig platt för regeringen. Eller som jag har haft som stående text i spalten här bredvid: ”DÖ ger inte Stefan Löfven blankt kort att tillsammans med Jonas Sjöstedt chockhöja inkomstskatterna, avskaffa RUT och återinföra arvs- och gåvoskatten”.

Och det har heller inte skett.

Så nej, jag ser ingen stor politisk förändring med att Decemberöverenskommelsen ”är upphävd”. Och det gjorde inte heller statsminister Stefan Löfven vid lördagens presskonferens.

Men visst, det är roligare att larma och göra sig till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.