Statsrådet Ygeman sa: Polisen ska arbeta med just den frågan

I går talade ex-muslimen Mona Walter på Rinkeby torg under polisbeskydd. Ackompanjerad av bu-rop hävdade hon att hon och alla andra människor har rätt att uttrycka sin mening, också om det gäller kritik mot islam och sharia. Provocerande, hon har inte här att göra, tyckte många. Om det inte vore för att jag missat att stämma av säkerhetsläget med riksdagen hade jag själv slutit upp på torget i Rinkeby. Inte av solidaritet med Walter utan för att markera det självklara i att i Sverige gäller svenska lagar. Vi har religionsfrihet men vi får aldrig acceptera förtryck och våld i någon som helst religions namn – aldrig.

Sakine Madon skriver starkt i Expressen om rätten att slippa slöja. Madon påminner om att muslimska kvinnor i förorten förtryckts och utsätts för våld i hederns namn och att alla vänsterpartistiska feminister inte riktigt gillar den ”debatten”. En debatt som man från samma tungt vänsterideologiskt feministiska håll sedan har beklagat att man hamnade snett i.

När statsrådet Anders Ygeman med ansvar för regeringens kriminalpolitik i torsdags medverkade i riksdagens frågestund passade jag på att fråga vad statsrådet vet om det hedersrelaterade våldet och förtrycket mot kvinnor och HBTQ-personer i förorten. På den frågan svarade statsrådet undvikande att brottsstatistiken ansvarar Brottsförebyggande rådet för, eller Statistiska centralbyrån, inte han. Ygeman försäkrade dock ”att polisen ska arbeta med just den frågan”. Replikskiftena mellan oss kan avlyssnas/ses här (skrålla ner till Maria Abrahamsson).
Och vi tar det en gång till. Statsrådet Ygeman sa att ”polisen ska arbeta med just den frågan”. Det svaret är mycket tydligt, och kommer att följas upp. Lita på mig!

För att återknyta till Mona Walter och Rinkeby. En tolerant hållning och en öppen attityd gentemot alla religioner hör oupplösligt samman med svenska värderingar. Men det betyder inte att specifikt svenska traditioner måste gömmas undan i mötet med islam och andra trosläror. Den felsynen gör sig dessvärre Stockholms biskop Eva Brunne skyldig till när hon nu vill ta bort de kristna symbolerna i Sjömanskyrkan i Frihamnen.

Kyrkans föreståndare Kicki Wetterberg bemöter biskopens utspel:

– Jag har inga problem med att muslimska eller hinduiska sjömän kommer hit och ber. Men jag anser att vi är en kristen kyrka, så vi behåller symbolerna. Om jag besöker en moské ber jag inte dem ta ner sina symboler. Det är ju mitt val att gå in där.

Klokt resonerat, mycket klokt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.