Och vilken partifärg hade justitieministern 2006-2014?

Råsopen mot moderat kriminalpolitik går inte att missa. Skärpta straff är populistiskt och verkningslöst. Hårdare tag saknar stöd i forskningen. De 100-tals miljoner som högerregeringar satsat på strängare straff borde i stället använts för att kompensera brottsoffren. Satsningarna har dessutom varit onödiga eftersom våldsbrotten har minskat och människors trygghet ökat. Forskarrönen presenteras på DN Debatt av professorerna Felipe Estrada och Henrik Tham. Deras budskap är väl känt för alla som har följt svensk kriminalpolitisk debatt. Forskarduons grundinställning är att straffets huvudsakliga funktion är att rehabilitera brottslingen. Behovet av att skipa rättvisa ger de inte ett lingon för. Men min avsikt är inte att bråka just i dag.

Jag konstaterar bara att Estrada/Thams slutsatser illustreras av ett diagram med tre kurvor som visar att människors oro för brottsligheten i samhället minskar, att otryggheten utomhus minskar, liksom att människors oro för överfall minskar. Den redovisade mätperioden spänner mellan 2006 och 2014.

Om det är Estrada/Thams ideologiska skygglappar som förminskar professorernas synfält låter jag vara osagt, men 2006-2014 styrdes Sverige av vilken regering då? Och vilken partifärg hade justitieministern?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.