Metromätning som spexinslag i allmänhetens tjänst?

I P1 Morgon kunde man i morse höra Ekots inrikespolitiska reporter Fredrik Furtenbach kommentera Metros skrällmätning som ger SD 25 procent och gör SD till Sveriges största parti.

Furtenbach varnar för mätmetodens brister, undersökning består nämligen av en – just det – ”självrekryterad” webbpanel som vem som helst efter behag kan välja att gå med i. Furtenbach rekommenderar radiolyssnarna att ”ta mätningen med några ordentliga nävar salt”.

Klokt, tänkte jag och associerade till diverse mailuppmaningar genom åren i stil med: Hallå alla partigängare – gå nu in på XX:s hemsida och rösta fram vinnaren i kvällens partiledardebatt!!!

Så vid lunchtid påannonserar P1 eftermiddagens Studio Ett som bland annat ska handla om – just det – Metros mätning. Analys utlovas av självaste valveteranen Sören Holmberg, som många gånger tidigare har understrukit att opinionsmätningar av det här slaget inte är något att fästa sig vid.

Konsekvent nyhetsbevakning i allmänhetens tjänst? Knappast, men uppenbarligen vill Sveriges Radio kittla lyssnarna med ett scenario där SD är större än både S och M.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.