Lambertz ingen draghjälp i förhandlandet

Varje reflekterande människa som över tid har följt de många olika turerna i Quickfallet måste vid det här laget ha insett att det kan ha sina risker att okritiskt svälja mediernas rapportering i uppmärksammade rättsfall. Så på den punkten har justitierådet Göran Lambertz nog ändå lyckats, dvs han har bidragit till att få upp allmänhetens ögon för att nyhetsrapportering inte alltid är objektiv och att journalister kan ha egna agendor. Liksom Lambertz. Men märk väl, jag ger mig inte in i själva sakdiskussionen. Har liksom ingen anledning till det.

Jag hade tänkt använda det här bloggtillfället för att skryta om min framgång på förra helgens förbundsstämma då jag helt mot min natur erbjöd den moderata förbundsstyrelsen i Stockholm stad en kompromiss. Mitt motionsyrkande gick ut på att moderatkompisarna i staden borde ompröva nämndemannasystemet, men i stället hörde jag mig själv säga där i talarstolen att  kanske kunde vi – förbundsstyrelsen och jag (och i bästa fall stämman) – komma överens om att nämndemännen ska bort i hov- och kammarrätterna? Något som förbundsstyrelsen i sitt svar på min motion sagt att den höll med om. Efter en lång och livlig och inte alls tokig debatt röstade stämman – och resultatet blev 89-82 till kompromissförslaget. Ett beslut som till och med Aftonbladets juridiskt kunnige krönikör Oisín Cantwell uppmärksammar här. Glädje är bara förnamnet på vad jag kände.

Med den förhandlingserfarenheten i bagaget åkte jag och kollegerna i KU i veckan på studieresa till Bryssel. Det var lärorikt på många sätt. Men den för mig personligen kanske största lärdomen, som bekräftade min förhandlingsframgång förra helgen, bjöd EU-räven Hans G Nilsson på: Det är bättre att vinna 50 procent av någonting än 100 procent av ingenting.

Polletten är på väg att ramla ner. Jag börjar begripa skillnaden mellan realpolitik och idépolitik. Skriver förresten på liknande tema i senaste numret av Advokaten (sid 28 ff här).

(Och nej, Lambertz är tyvärr ingen draghjälp i mitt fortsatta förhandlande om att den dömande verksamheten bör förbehållas yrkesdomare).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.