Vet Wikström att ciggpaket är tryckta skrifter, enligt TF?

Noterade strax före lunch att regeringens folkhälsominister skulle medverka i kammarens frågestundSlängde mig genast över tangentbordet och hamrade fram en fråga. För som många andra läste jag i går Gabriel Wikströms artikel och blev bekymrad. Inte därför att jag motsätter mig rökförbud utomhus – tvärtom, det förslaget har mitt fulla gillande.

Nej, vad som gör mig djupt bekymrad är folkhälsominister Wikströms aningslösa förhållningssätt till den svenska grundlagsskyddade tryckfriheten. (Kommenterade Wikströms utspel i Expressen). Ministern tycks vara helt okunnig om hur Sverige i EU-förhandlingarna har kämpat för att få det nya tobaksdirektivet att stämma överens med den svenska tryckfrihetslagstiftningen. Resultatet blev att den standardiserade varningstexten på cigarrettpaketen inte får täcka mer än 60 procent av ytan, medan 40 procent får användas för tillverkarnas egen produktinformation.

Så min fråga vid riksdagens frågestund löd därför så här – ja, om jag hade fått ställa den.

I går annonserade folkhälsoministern att det kan vara dags för Sverige att – efter australiensisk förebild – införa krav på att cigarettpaket ska vara helt neutrala.

Men eftersom ett cigarrettpaket är en tryckt skrift enligt tryckfrihetsförordningen, kan det strida mot i varje fall andan i grundlagen att – som Gabriel Wikström tydligen är inne på – helt utestänga tillverkaren att meddela sig med konsumenterna. 

Sverige har i EU-förhandlingarna kämpat för – och lyckats – behålla en fri yta på cigarettpaketen, just därför att den svenska implementeringen av EU:s tobaksdirektiv inte ska komma i konflikt med den svenska grundlagen.

Så min fråga till ministern är om regeringen har övergett den svenska tryckfrihetsvänliga hållningen och nu är beredd att utmana de principer som vår svenska tryckfrihetslagstiftning bygger på?   

Och den frågan vill man ju ha svar på, ganska snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.