Fortsätter öva på att bli mer diplomatisk – på det gamla sättet

Hörde utrikesminister Margot Wallström förklara i Ekot att hennes fräna diplomatspråk mot staten Israel är modernt och bygger på öppenhet, raka besked och tydlighet. Här ordagrant på fråga av SR:s brysselkorre Herman Melzer:

Du har kritiserats för att du haft ett högt tonläge?

– Höredu, jag tycker att diplomati idag är väl att vara rak och tydlig och ärlig. Jag tror att ärlighet är den bästa följeslagaren alltid och vi kommer fortsätta att ha en rak och öppen och ärlig dialog.

Utrikesminister Wallströms nya tonläge i svenskt diplomatspråk bekymrar många. En av dem är terrorismexperten Magnus Norell. I Världen idag underkänner han Wallströms diplomati, som enligt honom innebär att Sverige inte längre har någon roll att spela i MÖ-konflikten.

Själv har jag länge försökt lära mig att man inte alltid behöver säga rakt ut vad man tycker och tänker med risk för att provocera, såra eller bara reta upp i största allmänhet. Det kanske inte märks, men jag tränar verkligen på detta.

Tror jag fortsätter öva på att bli mer diplomatisk – på det gamla sättet. Före Wallström.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.