Löfven, schabbla inte med Datainspektionen också!

Skjuta från höften? Går det så går det? Nej, jag vet inte hur eftermälet kommer att låta med anledning av regeringen Löfvens myndighetshantering så här långt in i mandatperioden. Här en kort resumé.

Regeringens planer att strypa anslagen och därmed lägga ner de svenska Medelhavsinstituten i Aten, Istanbul och Rom, inklusive San Michele på Capri, möttes som bekant av samfälld och högljudd kritik från Kultur- och forskarsverige. Regeringen såg ingen annan råd än att avblåsa nedläggningshotet.  Kultur är inte min starkaste gren men som ledamot av KU åligger det mig att bl a granska om regeringen följer grundlagens beredningskrav innan den fattar beslut, och i det här ärendet brast det med råge vilket föranledde min första KU-anmälan. Ja, det ska bli spännande att se hur KU hanterar den.

Sedan var det regeringens hot om att dra in stödet till Terminologicentrum, TNC. Här handlar det om ett statligt bolag med uppgift att bl a sätta lämpliga svenska namn på tekniska prylar, typ Ipad eller läsplatta? En verksamhet som skulle riskeras om det statliga stödet drogs in. Än en gång backade regeringen, nu efter en formidabel bredsida signerad Svenska Akademien på DN Debatt. Men som sagt, TNC blir kvar.

Så härom veckan – efter att regeringen hade lyssnat av kritiken – fick den nedläggningshotade Myndigheten för kulturanalys lugnande besked att också den får finnas kvar. Klokt. Alliansregeringen hade sina skäl när den inrättade denna oberoende instans med uppgift att utvärdera den av skattebetalarna finansierade kulturpolitiken. För i likhet med all annan offentligt finansierad verksamhet vill man som skattebetalare ju ha koll på vad ens pengar går till och om de ger avsedd utdelning och resultat.

På ett område har regeringen dock gjort precis tvärtom och aviserat att en ny myndighet ska inrättas. Det gäller ansvaret för integritetsskyddet som regeringen menar ska samlas under en helt ny myndighet, och det trots att Datainspektionen sedan länge finns och har till uppgift att skydda medborgarna från hot mot den personliga integriteten. Vissa skulle nog säga att myndigheten rent av är nitisk i sin kamp för integriteten.

Datainspektionens generaldirektör heter Kristina Svahn Starrsjö. I DI:s tidning Integritet i fokus (4/2014) tar Svahn Starrsjö till orda och dömer ut regeringens aviserade myndighetsdubblering som onödig (se sista sidan):

– Varför lägga tid och pengar på att utreda behovet av nya myndigheter när det är betydligt enklare och mer kostnadseffektivt att bredda uppdraget för Datainspektionen?

Ja, hur tänker regeringen här?

I bästa fall är det bara en tidsfråga innan regeringen inser att den har begått ännu en dumhet och liksom tidigare drar tillbaka hotet om att klåfingra på myndighetsstrukturer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.