Helfel dag för S/MP-utspel – och då kom det ett …

bildFörsta återsamlingen i riksdagen var i måndags. Namnupprop. Riksdagskolleger av olika kulörer kom då fram till mig och lät förstå att mina valaffischer hängde kvar vid Skeppsbron, i Gamla stan, på Djurgården, Rålambshovsparken …

Som omvald lagstiftare blev jag så klart svårt stressad av tanken att inleda riksdagsåret med att åka fast för olaga affischering. (Läste en notis – säkert i DN – att det faktiskt kan gå så illa.)

Sagt och gjort. I förmiddags, före riksdagens högtidliga öppnande, iförd finkläder, pinnade jag i väg och avaffischerade ”mina” tre lyktstolpar på Skeppsbron och den gammaldags stolpen på Österlånggatan i Gamla stan. Där intill i gränden på en bänk satt två tjejer, jag frågade om någon av dem ville dokumentera tillfället. Det ville man, tack!

På tjejernas dagsagenda stod inte riksdagens öppnande – haha – nej, de satt där på bänken i gränden och väntade på bästa kompisarna. Tillsammans skulle de åka till Globen och ladda inför kvällen spelning med Lady Gagga. (Jag önskade dem så klart en trevlig kväll!)

Själv återvände jag dock till riksdagshuset med åtta av mig (!) nedrivna valaffischer under armen. På plats där fixade jag lite i mitt nya tjänsterum tills det var dags att ge sig iväg till Storkyrkan och gudstjänsten som traditionsenligt hålls i samband med Riksmötets öppnande. Jag lämnade förvisso Svenska kyrkan för 30 år sedan men det betyder inte att jag är ointresserad av vad Sveriges ärkebiskop har att säga till landets högsta beslutande församling. Ärkebiskop Antje Jackelén lämnade mig inte oberörd, tvärtom, rekommenderar lyssning av hennes predikan här! Själv sög jag girigt i mig att många nu ber också för mig. Det kan behövas.

Vad mer att säga om denna märkvärdiga dag i demokratins tjänst?

Jo, i skuggan av Kungens högtidliga öppnande av Sveriges riksdag låter Stefan Löfven och Miljöpartiet meddela att man har gjort upp om att hota det svenska näringslivet med lagstiftad kvotering av kvinnor till bolagsstyrelse, och man vill införa en tredje pappamånad.

Bara jag som drar slutsatsen att om Socialdemokraterna och Stefan Löfven hade velat ha fullt mediagenomslag kring dagens S-MP-utspel, då hade man valt en annan utspelsdag?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.