Svarar Bosse och en del andra som hört av sig under dagen

Har fått en del reaktioner på inlägget med anledning av Kalmariten som gått bananas på offentlighetsprincipen.

Bosse är en av dem som har hört av sig. Han skriver:

Vad vet du om vad andra har för syften med att begära ut allmänna handlingar? Finns det något som heter offentlighetsmissbruk? Enligt lagen är offentlighetsprincipen obegränsad och vidsträckt. Om vi ska börja tumma på denna grundlag, vem ska dra gränsen för när det är “missbruk” och vad kommer det bli för missbruk av det?  

Så avslutar Bosse med slängen:

Märks att du är Moderat!

På det svarar jag Bosse – och en hel del andra som hört av sig under dagen:

Om man som jag vill införa en möjlighet att särbehandla personer som ägnar sig åt uppenbart missbruk av offentlighetsprincipen – typ fallet i Kalmar kommun – så blir det domstolarna och ytterst Högsta förvaltningsdomstolen som får bedöma vad som är “uppenbart missbruk”. Jag litar på att domstolarna gör en objektiv och rättvis bedömning. Precis som i dag när de titt som tätt gör bedömningar om en sekretessgrund hindrar eller inte hindrar att en allmän handling lämnas ut.

Sedan kan jag inte låta bli att fråga Bosse om han tycker att en person med lagens hjälp ska ha rätt att hur länge som helst trakassera en kommun/myndighet med oändligt många okynnesansökningar om att få kopior av myndighetens handlingar?

Själv tycker jag alltså att skattebetalarnas pengar bör användas på ett bättre sätt. Om det har med min partitillhörighet att göra vet jag inte, däremot är jag alldeles säker på att det handlar om något så enkelt – och svårt – som sunt förnuft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.