Den som bara vill jäklas ska inte skyddas av offentlighetsprincipen

Alla med erfarenhet av tjänst i statlig eller kommunal förvaltning har förmodligen någon gång tänkt den förbjudna tanken – vår stolta offentlighetsprincip behöver kompletteras med en missbruksparagraf. JO påminner oss nu om den saken i ett färskt beslut där Kalmar kommun kritiseras för att inte ha låtit en person ta del av offentliga handlingar. Att kvinnan i fråga har terroriserat kommunen och dess anställda under lång tid hjälps inte. JO konstaterar:

Sammanfattningsvis har jag ingen anledning att ifrågasätta att kommunen ansett den rådande situationen ohållbar och att det var nödvändigt att hitta en långsiktig lösning på de problem L.P:s omfattande framställningar medfört, dels när det gäller kommunens medarbetare, dels när det gäller kommunens möjlighet att på ett rättssäkert sätt utföra sitt ordinarie arbete. Det sätt på vilket kommunen valt att hantera L.P:s framställningar om handlingsutlämnande är dock oförenligt med bestämmelserna i 2 kap. TF, 6 kap. OSL och 1 kap. 9 § RF.

Kommunstyrelsen i Kalmar kommun ska kritiseras för det rättsstridiga beslutet den 31 januari 2014 och för att två framställningar från L.P. om att få ta del av vissa handlingar därefter inte har prövats.

Enligt Kalmar kommun kan JO:s beslut innebära att man tvingas anställa en person enbart för att ta hand om kvinnans omfattande kontakter med kommunen och hennes närmast maniska beteende att begära ut handlingar. Detta till en kostnad av cirka en halv miljon kronor för kommunen och dess skattebetalare.

Som lagstiftare har jag sällan känt mig så övertygad om att det bara finns en sak att göra. Nämligen att förse offentlighetsprincipen med en undantagsbestämmelse som slår till vid uppenbara fall av missbruk. Det är orimligt att en kommuns ekonomi ska riskeras bara för att en person utan annat syfte än att jäklas begär att få ut kopior av vartenda papper som ges in till kommunen/myndigheten eller som produceras inom den. Och viktigast av allt – om lagen inte ändras så undergräver det på sikt respekten för den offentlighetsprincip som vi alla vill värna.

  1 comment for “Den som bara vill jäklas ska inte skyddas av offentlighetsprincipen

  1. Kanske tillåta kommuner att ta ut en avgift, rentav en progressiv avgift (ju flera, oftare, större dokument desto högre kostnad)?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.