Storhändelser i Wrangelska och ärkedomen

Tänk er själva att vara inbjuden för att ta till orda inför gräddan av Sveriges juristkår under ledning av rikets högst uppsatte domstolschef – hovrättspresident Fredrik Wersäll! Så visst, jag lever fortfarande högt på min häpnadsväckande (!) insats vid veckans seminarium i samband med Svea hovrätts 400-årsjubileum.

Cirka 30 minuter  30 sekunder in i inslaget ryktar jag tre av mina käpphästar: nej till obligatorisk prövningstillstånd i alla brottmål, ja till tv-sända rättegångar och sist men inte minst – bort med nämndemannasystemet. Hela seminariet kan varmt rekommenderas om man är nyfiken på hur turerna går bland ledande jurister om överätternas roll som fundament i rättssamhället.

Parallellt med förra veckans 400-årsfirande i Wrangelska palatset samlades feministerna på Nordiskt forum i Malmö. Alla var där, som det heter, dock inte jag. Feministiskt initiativ tog tillfället i akt och presenterade sin valplattform. Vill det sig illa riskerar vi förresten att efter höstens val få se FI-märkta nämndemän i överrätterna, tillsammans med kolleger som nominerats av Svenskarnas parti och andra extremistpartier.

Nöjer mig denna söndag med konstaterandet att det finns anledning att återkomma till FI-plattformen. Men det har förstås inte undgått mig att forskare nu har utvärderat Norges 10 år gamla kvoteringsreform. Sveriges kvoteringsvänner i och utanför politiken gör klokt i att begrunda reformens klena jämställdhetseffekt. Forskningsrapporten kan läsas här, och läsvärd kommentar här.

Och nej, jag läser inte in någon slags feministisk kamp i dagens vigning av Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, Antje Jackelén. Hen är större.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.